Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ishockey

Norman bakom Skellefteås vändning

John Norman gjorde tre mål när Skellefteå vände till seger mot Rögle.
John Norman gjorde tre mål när Skellefteå vände till seger mot Rögle. Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån

Skellefteå började sällsynt blekt men vände och vann mot Rögle med 4–1.

Tre mål av John Norman i den tredje perioden avgjorde för de nya serieledarna.

Innan dess hade säsongens minsta publik i Skellefteå även fått se två unga talanger göra sina första SHL-mål.

Inte ett enda mål hade Rögle lyckats göra på lagens två tidigare möten. Det ändrade 16-åringen Timothy Liljegren på efter 18.45 i den första perioden.

När Rögle fick ett numerärt överläge gled han in på isen för första gången i matchen. När han gled ut 15 sekunder senare hade jättetalangen givit sitt lag ledningen med 1–0 med ett handledsskott från blålinjen och samtidigt gjort karriärens första SHL-mål. Det lär bli många fler. Timothy Liljegrens uttalade roll är att spela i numerära överlägen och den här gången lyckades han perfekt med sin uppgift.

Topplaget Skellefteå kom till spel med två raka förluster i protokollet och alla väntade sig en vild satsning från början. Men någon sådan såg man inte skymten av. Med lagkaptenen och pådrivaren Jimmie Ericsson avstängd var Skellefteå trögt och blekt, Rögle var klart hetare.

Skånelaget hade mycket väl kunnat ta ledningen redan efter tre minuter, men hemmamålvakten Markus Svensson lyckades rädda Rögleforwarden Sebastian Wännströms straff. Rögle var klart bättre till att börja med och efter en kvarts spel hade Skellefteå bara lyckats få till tre skott. När hände det senast?

Men hemmalaget spelade upp sig allt eftersom. I den andra perioden kom också kvällens andra rookiemål.

Det var Skellefteås Andreas Wingerli, 18-åring från Lycksele, som snärtade in ett handledsskott till 1–1 efter 9.58, snyggt framspelad i slottet av Erik Forssell. Och så hade ännu en ung talang spräckt sin SHL-nolla i målprotokollet.

Målet fick fart på Skellefteå och i den tredje perioden avgjordes matchen genom tre mål av John Norman. Först trampade han runt och satte 2–1 i numerärt överläge efter 7.56 och mindre än en minut senare bröt den kvicke Skellefteåforwarden ett Rögleanfall och kontrade in 3–1. Trean kom i öppen kasse.

Så trots en miserabel start på kvällen slutade Skellefteå märkligt nog som ny serieledare när Frölunda samtidigt förlorade hemma mot HV 71.