Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ishockey

Normans hattrick gav storseger

John Norman jublar efter ett av sina tre mål i Skellefteås 6–1-seger mot HV71.
John Norman jublar efter ett av sina tre mål i Skellefteås 6–1-seger mot HV71. Foto: Robert Granström/ TT

Skellefteås andrakedja med John Norman i spetsen glänste när laget sopade till HV71 med 6–1 i den första kvartsfinalen.

Smålänningarna stretade mot länge men inget talar för att de ska kunna vinna den här serien.

Slutspelet har börjat, då höjer också domarna toleransnivån. Den här gången var det stundtals rena vilda västern på isen utan att rättsskiparna ingrep.

HV71 valde den givna taktiken att spela tufft och tajt för att försöka få stopp på Skellefteå. Nu fick laget också hjälp på traven när domarna såg mellan fingrarna med situationer som för en vecka sedan hade gett utvisning. Känslorna och adrenalinet bubblade, det kommer garanterat att bli laddat även i returmötet på fredag.

Men den här gången kunde ingenting stoppa Skellefteå där andrakedjan var matchens stora behållning. Först gjorde Pär Lindholm 1–0 efter 5.55, John Norman fyllde på med 2–1 när han styrde in ett skott efter 14.10 och Andrew Calof satte sedan 3–1 mitt i den andra perioden. Det var kvällens vackraste fullträff där backen Tim Heed fintade skott men passade pucken till en fri Calof som säkert satte den i nät bakom Fredrik Petterson- Wentzel i HV71:s mål.

Matchen avgjordes sedan definitivt när John Norman gjorde 4–1 efter 52 sekunder i slutperioden och Axel Holmström strax efteråt pricksköt in 5–1.

HV-tränaren Johan Lindbom valde att plocka ut sin målvakt redan efter 8.23 i slutperioden. Det enda resultatet blev att Skellefteås John Norman gjorde sitt tredje mål för kvällen och fullbordade utskåpningen.

Med sitt fysiska spel kunde HV71 streta emot länge, men lagets olyckliga start på den tredje perioden förstörde allt.

Frågan är om man kan komma igen från den här överkörningen. Seger på fredag hemma i Kinnarps arena känns som ett måste, annars blir det nog stopp i kvartsfinalen för sjätte gången i rad för HV71.