Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ishockey

Ny riksorganisation ska lyfta damhockeyn

Foto: Erik Simander

Svensk damishockey är på frammarsch och tar nu nästa steg.

Bildandet av en ny riksorganisation, Svenska Damhockeyligan (SDHL), ska skapa bättre förutsättningar för spelare och klubbar.

”Äntligen”, kommenterar Djurgårdens verksamhetschef Danijela Rundqvist.

Med en rad stora satsningar har svensk hockey på damsidan blivit jämnare och mer professionell. När SM-finalserien mellan Luleå och Linköping fortsätter i Luleå på lördag väntas storpublik och därtill har en rad internationella stjärnor den här säsongen valt att spela i Riksserien.

Nu tas nästa steg för att ytterligare lyfta damhockeyn.

Svenska Damhockeyligan (SDHL) är en ny riksorganisation vars syfte är att skapa bättre förutsättningar för fortsatt utveckling. Bland annat handlar det om att knyta till sig gemensamma sponsorer och hitta nya samarbetspartners.

– Vi vill ta ett rejält kliv uppåt och bredda elitsatsningen. Det är alla Riksserieklubbarna eniga om, säger Curt Johansson, tidigare ordförande i Luleå Hockey men nu ordförande i SDHL, i ett pressmeddelande.

– En naturlig följd av den här satsningen är att alla parter också tar ett större ansvar för breddverksamheten. Alla flickor som vill ska ges samma möjligheter som pojkar att spela hockey.

Danijela Rundqvist är tidigare landslagsstjärna och numera verksamhetschef i Djurgården.

– Det känns verkligen äntligen över det här, det är mer än moget nu att ta nästa steg i utvecklingen av ligan, säger hon.