Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-13 05:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ishockey/nya-regeln-delar-svensk-hockey-osund-debatt/

Sport

Nya regeln delar svensk hockey: ”Osund debatt”

Bild 1 av 2 HV71:s Nils Andersson i torsdagens möte med Djurgården.
Foto: Mikael Fritzon/TT
Bild 2 av 2 Brynäs målvakt Joacim Eriksson under torsdagens match mellan Luleå och Brynäs.
Foto: Simon Eliasson/Bildbyrån

Den nya regeln som säger att det inte blir mål om en spelare stör målvakten rör upp känslor inom svensk hockey. 

Flera målvakter DN har varit i kontakt med är nöjda, medan Brynäs Anton Rödin är en av kritikerna. 

– Jag tycker egentligen att regeln är dålig. Någonstans försöker man sälja sporten och folk vill se mål och som det är nu är det jäkligt svårt att göra mål om sådana mål döms bort, säger Rödin. 

Under torsdagen spelade forwarden mot Luleå som fick ett mål bortdömt. Jack Connolly sköt ett skott från tekningscirkeln som då gav Luleå 2–1. Men Juhani Tyrväinen  bedömdes vara inne i målgården och störa Brynäs målvakt Joacim Eriksson, vilket gjorde att målet dömdes bort. Detta fick Norrbottenlagets Erik Gustafsson att reagera starkt : 

– Det är ett solklart mål. Det är exakt så där man vill spela och så dömer det bort det. Men det är inte domarnas fel, det är ligan som håller på med sådan här skit. Det är så fruktansvärt pinsamt och frustrerande, sade Gustafsson bland annat i en intervju med C More. 

Upprörda Luleåsupportrar efter torsdagens bortdömda mål. Foto: Simon Eliasson/Bildbyrån

Det var i vintras som Svenska ishockeyförbundet kommunicerade ut de regelförändringar som skulle träda i kraft under årets hockeysäsong. En het diskussion under fjolårssäsongen kretsade kring spelare i målgården, där målvakterna flera gånger blev påkörda och ådrog sig hjärnskakningar. En ökad säkerhet för målvakterna tillsammans med utvecklande av spelet låg till grund för regelförändringen.

För DN berättar Svenska ishockeyförbundets domaransvarige Joel Hansson att förbundet tillsammans med representanter från bland annat SHL, klubbar och distriktsförbund ville att regeln skulle bli mer tydlig kontra tidigare. 

– Vi har haft en mångårig diskussion som handlar om spelare i målgården, där regelskrivningen tidigare varit lite otydlig. Det har funnits flera olika sätt att bedöma situationer på och för oss är det dels viktigt att spelregler är säkra, dels att de är konsekventa, säger han. 

”Om en målvakt störs av tillfällig kontakt inne i målområdet i samband med ett målskott ska målet underkännas. Utanför målområdet kan däremot mål endast underkännas om målvakten utsätts för en förseelse som renderar i utvisning”, formuleras den nya regeln kring när ett mål ska godkännas eller underkännas

Förbundets förhoppning är också att regeln ska rendera i fler mål. I och med att spelarna inte längre är lika benägna att befinna sig i knät på målvakterna blir området för returtagning större, vilket ska generera i fler nätkänningar, berättar Joel Hansson.

Brynäs Anton Rödin är dock tveksam till regelförändringen och menar att den kan hämma ishockeyns dna. 

– Ja, lite så är det, säger han. 

– Det är svårt att vara utespelare i och med att vi har lärt oss att ta oss in på mål och nu blir man avblåst för minsta lilla kontakt. Jag förstår att de (Luleå) blev frustrerade i går, precis som vi i Brynäs har blivit tidigare. 

Brynäs Anton Rödin är kritisk till den nya målgårdsregeln. Foto: Andreas Sandström/Bildbyrån

DN har varit i kontakt med flera spelare i SHL där båda målvakterna Niklas Svedberg (Djurgården) och Gustaf Lindvall (Skellefteå) i grunden är positiva till regelförändringen inför årets säsong. 

– Det är mycket skador på målvakter och vi har blivit överkörda tidigare, säger Svedberg. 

– När man gör regeländringar är det svårt att hitta rätt balans direkt, men säkerheten för målvakterna har blivit bättre i år. Sedan kan man alltid diskutera vad som ska vara mål och vad som ska vara bortdömt, säger Lindvall. 

Anton Rödin var inne på att regeln blir petig och att hockeyn tappar i sin identitet. Kan du förstå vad han menar? 

– Det kan jag förstå att man känner, men samtidigt har målvakten extremt svårt att skydda sig. Vår uppgift är att ha koll på pucken och vi kan inte ha koll på spelare som driver mot mål från sidan. Sedan är det klart att det kanske inte blir rätt beslut från domarna varje gång. Antingen blir det som i fjol med många pååkningar eller så blir det som under årets säsong med hela målvakter och något felbeslut ibland. Domarna kommer lära sig efterhand och jag är övertygad om att det kommer bli bättre och bättre, säger Lindvall. 

HV71:s Nils Andersson är inne på att inblandade inom hockeyn måste lyfta blicken och inte bli allt för fästa kring om ett domarbeslut är rätt eller fel. 

– Jag ska vara ärlig och säga att jag tycker att det blivit en för osund debatt där man försöker hitta en millimeterrättvisa. Jag vet hur mycket tid man lägger ner som hockeyspelare och det är extremt frustrerande att bli felaktigt bedömd. Man blir upprörd och eggar upp varandra inom ett lag, säger han och fortsätter: 

– Nu har vi de här reglerna och får utvärdera om vi ska hitta något som är ännu bättre. Men det har varit en ständig fråga och ju fler kameror det är, desto mer synas domarna. 

Läs mer:

70 hjärnskakningar förra säsongen: ”Skydd blir vapen”

Backjätten om återkomsten: ”Med tanke på hur jag mått har det gått bra”