Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-19 03:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ishockey/nylander-nara-sla-57-ar-gammalt-rekord/

Ishockey

Nylander nära slå 57 år gammalt rekord

William Nylander har känt på isen i VM-arenan i Kosice. I kväll ska han ta Tre Kronor till VM-semifinal, och på köpet radera ut ett 57 år gammal rekord. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

KOSICE. Tre Kronors forward William Nylander är på rekordjakt.

Två poäng till är allt som krävs för att 23-åringen ska slå ett 57 år gammalt svenskt poängrekord.

I VM 1962 gjorde Nisse Nilsson 18 poäng. I årets VM-turnering har William Nylander har hittills gjort 17.

– Jag behöver väl knappast säga hur bra ”Nyllet” är. Det tror jag alla vet om man kollar runt och läser vad alla skriver, berömmer kedjekompisen Alexander Wennberg.

Den tredje länken i Tre Kronors förstakedja Patric Hörnqvist är även han imponerad av William Nylanders framfart på VM-isen i Slovakien.

– Nylander är en grymt skicklig hockeyspelare. När han har pucken på sin klubba kan allting hända. Han vrider och vänder och har alltid huvudet uppe, säger Patric Hörnqvist.

– Jag och Wennberg försöker ge honom så mycket tid och utrymme som möjligt där ute, och gå hårt på mål. Det är där målen görs.

23-årige William Nylander kom till årets VM i Slovakien med en skakig säsong bakom sig. Kontraktsdiskussionen med Toronto drog ut på tiden, och först i december gjorde han sin första match för säsongen.

När han väl var tillbaka i Toronto hade han det stundtals tungt ute på isen. Något som hans poängfacit 27 poäng (7 mål+ 20 assist) under de 54 matcher som han spelade understryker.

Men i VM har det varit den ”vanlige Nylander” som vi har fått se. Han har spelat med självförtroende och lust, och när förbundskapten Rikard Grönborg parade ihop honom med Wennberg och Hörnqvist fick han den perfekta omgivningen.

Under de sju gruppspelsmatcherna noterades William Nylander för 17 poäng (5 mål och 12 assist). Det gjorde att han vann poängligan under gruppspelet.

Fortsätter han på samma kväll i torsdagskvällens VM-kvartsfinal mot Finland kan det sluta med rekord.

I VM 1962 i Colorado Springs, där Tre Kronor vann VM-guld, gjorde 60-talets store stjärna Nisse Nilsson 18 poäng (12 mål + 6 assist).

Sedan dess har ingen svensk VM-spelare gjort lika många poäng under en och samma turnering.

Nu är William Nylander nära. En poäng mot Finland krävs för att tangera Nilssons rekord, två för att slå det.

Läs mer: Skräll krävs om Sverige vid seger ska undvika Ryssland