Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 19:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ishockey/nylanders-attack-bilden-som-ger-henrik-lundqvist-inspiration/

Ishockey

Nylanders ”attack” – bilden som ger Henrik Lundqvist inspiration

Vid Henrik Lundqvists plats i omklädningsrummet i VM-arenan i Bratislava hänger bilden som ger inspiration. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

BRATISLAVA. Bilderna när William Nylander hoppar på Henrik Lundqvist efter VM-guldet 2017 i Köln har redan blivit klassiska.

Nu hänger en av dem över Lundqvists plats som inspiration i Tre Kronors omklädningsrum i VM-arenan i Bratislava.

– Det får gärna bli en repris på den bilden i år, säger Henrik Lundqvist med ett leende.

Rätta artikel

Sedan några år tillbaka har Tre Kronors materialförvaltare Anders ”Pudding” Weiderstål börjat smycka svenskarnas omklädningsrum under VM-turneringarna med bilder från tidigare svenska hockeyframgångar.

– Vi vill ge spelarna känslan av att det här kan de också få uppleva. Bilderna ska kittla och stimulera, men också göra det hemtrevligt, berättar ”Pudding”.

– Av samma skäl brukar vi även smycka rummen som vi förfogar över på hotellet med bilder och flaggor, fortsätter han.

Att det fungerar bekräftar Tre Kronors målvakt Henrik Lundqvist.

– När man ser bilder från gamla mästerskap och på andra spelare ger det bra inspiration, säger Henrik Lundqvist.

Extra mycket inspiration ger bilden från VM i Köln från 2017.

VM-finalen mellan Sverige och Kanada var oavgjord efter såväl ordinarie tid som förlängning. Det krävdes straffar för att utse en segrare.

Då klev stjärnmålvakten Henrik Lundqvist fram, och räddade samtliga straffar. När guldet var säkrat blev William Nylander så lycklig att han i full fart åkte mot Henrik Lundqvist.

William Nylanders glädjeskutt mot Henrik Lundqvist efter VM-guldet i Köln för två år sedan väcker bra minnen. Foto: Andre Ringuette/Bildbyrån

Lundqvist trodde att han skulle få en guldkram, men den då 21-årige William Nylander gjorde i stället ett glädjehopp rakt mot Lundqvist som tappade balansen och landade på isen med Nylander över sig.

Med tanke på att Lundqvists kropp var något sargad efter en smäll i semifinalen mot Finland – som var nära att stoppa honom från spel i finalen – var det ett firande som kändes för en sargad kropp.

– Men skulle vi gå lika långt i år får han gärna göra det igen, säger Henrik Lundqvist med ett nytt skratt.

Läs mer: ”Hos ’Pudding’ fick man ibland bryta lite regler”