Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ishockey

Örebro kraschade festen

Örebros Daniel Viksten jublar efter 4–1-målet.
Örebros Daniel Viksten jublar efter 4–1-målet. Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån

Hovet var rustat till fest men det var gästerna som fick huvudrollen.

En dålig första period av Djurgården kostade för mycket. Örebro vann lördagens match med 5–3.

– Många ville visa sig från sin bästa sida och glömde bort de strategier som vi pratar om varje dag, säger Djurgårdens tränare Hans Särkijärvi.

Djurgårdens första hemmamatch varje år är av tradition också Järnkaminernas dag.

Det betyder fest på läktaren.

Samtliga biljetter till lördagens match på Hovet var slutsålda flera dagar i förväg och stämningen var på topp. När spelarna kom in på isen bjöds de på ett stort tifo och på sång.

Men kanske var det just det faktum som gjorde att Djurgårdens insats i den första perioden i lördagens match var en av säsongens sämsta.

– Ja, det kan ha varit anspänningen som spelade in. Många hade inte varit med om det här trycket tidigare, säger Hans Särkijärvi.

Djurgårdens försvarsspel stämde inte alls under de första 20 minuterna.

Gång på gång lämnades Djurgårdens målvakt Mikael Tellqvist ensam med Örebros forwards och det blev kostsamt. När den första perioden var slut var gästerna Örebro i ledningen med 3–0.

– Vi var över huvud taget inte på grejerna i den första perioden, säger Hans Särkijärvi med bister uppsyn.

Men efter halva matchen hände något. Mikael Tellqvist, som inte hade en av sina bättre dagar men som inte heller fick någon hjälp av sina lagkompisar, byttes ut i mitten av andra perioden och i stället kom Mantas Armalis in.

Samtidigt stramades Djurgårdens försvarsspel upp. Misstagen bakåt minimerades och framåt började lagets forwards att få utdelning.

Innan andra perioden var över hade Djurgårdens 19-årige forward Lukas Vejdemo reducerat till 2–4. Det målet gav viktig energi.

Den tredje perioden tillhörde hemmalaget. Djurgårdens spelare pressade i stort sett non stop mot Julius Hudacek i Örebros mål.

Hudacek fick slita rejält och i den åttonde minuten kunde han till slut inte stå emot.

När Robin Norell i mitten av den tredje gjorde 3–4-målet började publiken ana att en vändning kunde var på gång. Sången blev högre och mer intensiv.

– Efter deras tredje mål är resten av matchen en pärs för oss. Efter det har vi inget eget spel utan får bara freda oss, säger Örebros tränare Kent Johansson.

Men några fler mål fick inte hemmafansen jubla åt. I stället var det Örebros Joel Mustonen som fastställde slutresultatet till 5–3 i tom kasse.

– En eloge till grabbarna för deras hårda jobb och för att vi lyckades klara av deras press, säger Kent Johansson efter segern.

– Vi behövde tre poäng så det här blev en trevlig lördag för oss, fortsätter han.

Hans Särkijärvi, som sitter intill Kent Johansson när han säger den sista meningen, ler lite snett innan han säger:

– För min del blev det däremot en tråkig lördag, framför allt med tanke på den inramning som det var under matchen. I den andra och tredje perioden bar publiken fram oss och då hade det känts bra om matchen hade slutat på ett annat sätt.