Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ishockey

Ottawa lånar ut Wikstrand till Färjestad

Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån

”En lyckodag för mig”, säger Mikael Wikstrand sedan det blev klart att Ottawa lånar ut honom till Färjestad resten av säsongen.

Ottawa stoppade Wikstrand från allt hockeyspel sedan han åkt hem till Sverige igen för att vara nära sin bror som har leukemi.

På torsdagen får äntligen Mikael Wikstrand åka ut och träna med de andra spelarna i Färjestad och kanske spelar han redan på torsdagskvällen hemma mot Rögle. Det är i alla fall sportchefen Leif Carlssons förhoppning.

Det har varit ett tungt halvår för den 22-årige backtalangen. Först lämnade han Frölunda där han spelade förra säsongen för att skriva på för Färjestad.

Han ville komma närmare sin bror som drabbats av leukemi.

Mikael åkte ändå över till Ottawa, NHL-klubben han har kontrakt med, för att vara med på träningslägret inför säsongen. När han lämnade detta och flög hem till Sverige igen stängde Ottawa av honom från spel och träning på professionell nivå.

– Det har varit fram och tillbaka hela tiden. Man har fått förhoppningar, som släckts snabbt igen. Det har varit mycket förhandlingar och möten, berättar Mikael på Färjestads hemsida.

Han har hållit i gång med klubbens juniorer och även kört själv med tränare och säger att formen är bra.

– Det ska bli kul att få vara med grabbarna igen mitt i elden och inte bara vara med på sidan, fortsätter han i tv-intervjun på FBK:s hemsida.

Upplägget var välregisserat. Mitt i en intervju om hur det känns att sitta ensam kvar i omklädningsrummet när övriga spelare går ut för träningen, kommer plötsligt general managern Håkan Loob in från sidan och avbryter för att han har viktig information att dela med sig.

Mikael Wikstrand har gjort 38 poäng på 85 matcher i SHL och debuterade förra säsongen i Tre Kronor där det blev fem landskamper.

Leif Carlsson säger så här till Värmlands Folkblad om det sena tillskottet:

– Framför allt är jag glad för Mikael Wikstrand som person och hockeyspelare som nu får börja spela där han vill göra. Det ska bli fantastiskt kul att se honom i laget igen.

– Vi får in en kille som är fruktansvärt glad att få spela. Men det är längesedan han spelade matcher, han har varken gjort det eller tränat på elitnivå sedan han åkte hem från Ottawa. Så vi måste ha tålamod med honom. Men givetvis får vi in en väldigt duktig hockeyback och om några veckor ska vi se om vi kan få ut det, fortsätter Carlsson till tidningen.

Färjestad har inte varit direkt inbladade i kontakterna med Ottawa. De förhandlingarna har i stället förts av Mikaels agent.

Om svängningen från Ottawas sida säger klubbens general manager Bryan Murray så här till Ottawas hemsida:

– För att kunna följa hans fortsatta utveckling har vi gått med på att låna ut Mikael till Färjestad. Skulle han ändra sin inställning och vilja spela i NHL är vi öppna för en diskussion om det i framtiden.