Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ishockey

Ottawas chockstart sänkte Pittsburgh

Kyle Turris sätter femte målet för Ottawa.
Kyle Turris sätter femte målet för Ottawa. Foto: Minas Panagiotakis/AFP/TT

Tampa. Ottawa knockade regerande Stanley Cup-mästarna Pittsburgh med tre mål på 2.18 redan i första perioden. Skadesargade Pittsburgh reste sig aldrig utan förlorade med 1–5 när Ottawa tog ledningen med 2–1 i matcher.

Ottawas säkra defensiv hade hållit Pittsburgh på bara ett mål per match i de två inledande i den östra semifinalen i Stanley Cup-slutspelet.

Ändå hade Pittsburgh lyckats vinna den andra matchen med 1–0 hemma.

Men när semifinalen flyttade norrut till Kanadas sista hopp i slutspelet var det ett helt annat Ottawa. På hemmais satte laget full fart direkt och checkade hårt mot Pittsburghs svagaste länk – försvaret.

Redan efter 48 sekunder slog Mike Hoffman in en sargretur.

Men den stora målexplosionen kom från 10.34 till 12.52. Där gjorde Ottawa tre mål och matchen var vunnen tack var en mycket intensiv forcering mot Pittsburghs mål.

Marc-André Fleury, som vunnit så många matcher åt Pittsburgh hittills i det här slutspelet, hade släppt fyra mål redan när matchuret stod på 12.52. Han plockades ur målet och Matt Murray fick komma in.

Murray, som klev in och gjorde en hjälteinsats i slutspelet fjol när Pittsburgh vann titeln, skadade sig precis före match 1 i första omgången. Det här var hans första framträdande i årets slutspel. Han hade inte spelat match sedan den 6 april.

Han lyckades stoppa inflödet av puckar. I alla fall till det återstod 1.42 av andra perioden då Kyle Turris ökade på till 5–0.

Sidney Crosby gjorde sin första poäng i matchserien när han tröstmålade en bit in i tredje i powerplay.

– Det var en dålig start. Vi grävde oss en djup grop. Nu måste vi hitta en annan nivå, suckar Crosby till NBCSN.

Men han ser trött ut. Det märks också i spelet. Jevgenij Malkin var mest frustrerad och snackade till sig en tiominutare på slutet. Även Phil Kessel har visat den sidan, samtidigt som Fleury föll ihop.

Stjärnorna som hållit laget uppe börjar också de se slitna ut nu.

Pittsburgh är ett mörbultat mästarlag, som nu saknade Bryan Rust och Justin Schultz. Båda skadade sig i senaste matchen.

Schultz har varit Pittsburghs bäste back, så det var en tung förlust. Tillbaka från skada kom dock Trevor Daley. Lagledningen tog också in 39-årige veteranen Mark Streit och satsade på sju backar. Men det hjälpte inte.

Det börjar också märkas hur mycket laget saknar sin allra bästa back Kris Letang, som inte spelat alls i slutspelet.

Patric Hörnqvist var också borta för andra raka matchen i ett nu allt tunnare Pittsburgh.

Efter två matcher med fokus på försvarsspelet i Pittsburgh, fick äntligen Erik Karlsson göra sin första poäng i den här matchserien då han var med och spelade fram till 4–0. Men precis som vanligt var han på isen när Ottawa gjorde sitt matchvinnande mål, som i natt blev 2–0. Gjort av Marc Methot, Eriks backkollega.

– Det här är lite annorlunda, något nytt. Men att spela hockey nu är ju något man drömt om så det gäller att ta vara på det här och göra så mycket som möjligt av det, säger Erik till sportsnet.ca.

Han har bara spelat längre en gång och det var 2010 när han var med och vann VM-bronsmatchen 23 maj mot Tyskland i samma arena som det spelas VM i år också i Köln.