Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ishockey

Panarins första hattrick sänkte Rangers i Garden

Foto: Adam Hunger/AP

Tampa. Chicago spurtade till en 5–3-seger borta mot New York Rangers efter Artemi Panarins första hattrick i NHL. Ryssen leder nu poängligan för rookies med 18 poäng.

På torsdagen besöker Stanley Cup-mästarna Chicago Blackhawks president Barack Obama i Vita huset i Washington. Det är tradition att mästarna gör det besöket och för flera av Chicago-spelarna är det tredje gången.

– Det är alltid speciellt när presidenten kommer in i rummet, säger Patrick Kane till NBCSN.

Niklas Hjalmarsson var inte lika imponerad inför sitt tredje besök i Vita huset:

– Hade hellre stannat hemma med frun och barn i stället, sa han till ProHockeys utsände i New York.

Den suveräna poängligaledaren Patrick Kane hade bara en assist den här kvällen, men han har hattrickskytten Artemi Panarin mycket att tacka för att han själv är på väg mot 100 poäng den här säsongen.

Chicagos ledning hittade en fantastisk kedja när Panarin kom från SKA St. Petersburg och Artim Anisimov från Columbus. Ihop med Kane fick de NHL:s bästa kedja även om inte coachen Joel Quenneville var imponerad av nattens insats:

– De var ordinära i dag, men i en sådan här match hittar de ändå vägar att bidra med viktiga mål.

– Jag såg honom i VM förra året och visste det skulle bli kul när han kom hit. Vi hittade kemin mellan oss redan på träningslägret, fortsätter Kane om sin ryske kedjekamrat.

Panarin har nu gjort 57 poäng och är femma i NHL:s poängliga. Bland rookies leder han överlägset och allt talar för att han utses till Årets rookie.

Chicago laddade upp för Vita Huset-besöket med att slå New York Rangers med 5–3. Det var Rangers första förlust vid ordinarie matchtid i Madison Square Garden sedan Washington vann med 7–3 20:e december.

– En stor seger på bortaplan mot ett mycket bra lag, summerade Kane.

Chicago fick en bra start med 2–0 där Niklas Hjalmarsson assisterade till det första och Erik Gustafsson det andra, som också var Panarins första.

Rangers reducerade till 1–2 i andra perioden genom Kevin Hayes efter strålande förarbete av Viktor Stålberg och Oscar Lindberg. Först checkade Stålberg till sig pucken i sarghörnet och Lindberg passade på Hayes klubblad framför mål. Lindberg var mycket bra och Rangers bäste tacklare. Han registrerades för sju stycken.

Hemmalaget chockstartade tredje och gick fram till 3–2 efter 2.17.

Men Chicago är oerhört bra i powerplay just nu och de kvitterade och tog leningen igen vid två Rangers-utvisningar innan Panarin fullbordade sitt hattrick i tom bur.

Henrik Lundqvist gjorde 19 räddningar och säger så här om avgörande 4–3 där Kane kom ner bakom mål, men med en backhand passar Panarin:

– Hans (Kane) backhand är en av de bästa i ligan. Jag fastnade på någon och hann aldrig över. Men den stora skillnaden i kväll var powerplay. Vårt var bra. Deras extremt bra.