Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-19 03:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ishockey/planen-som-ska-sakra-tre-kronors-kvartsfinalplats/

Ishockey

Beskedet: Henrik Lundqvist vaktar målet mot Lettland

Henrik Lundqvist vaktar det svenska målet mot Lettland. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

BRATISLAVA. På måndagseftermiddagen ska Tre Kronor säkra slutspelsplatsen i VM. Minst en poäng mot Lettland är vad som krävs för att Sverige ska bli kvartsfinalklart.

Planen för hur det ska gå till är klar.

– De är bra i sina spelvändningar, så vi kan inte drälla med pucken, säger Tre Kronors assisterande förbundskapten Johan Garpenlöv.

– Vi måste vara noggranna i vårt försvarsspel. I förra matchen tyckte vi inte att vi var hundraprocentiga. Vi var lite spretiga. Där måste vi tajta till det och så måste vi vara mycket tydligare i vårt presspel med förstagubben.

– Och vi måste vara med från start. De har kommit ut starkt mot de bättre lagen och tagit ledningen mot dem.

Det är en varm men grå dag i VM-staden Bratislava. När Tre Kronors spelare värmer på is på förmiddagen har regnet åtminstone gjort ett tillfälligt uppehåll.

I eftermiddag möter Tre Kronor Lettland i den näst sista gruppspelsmatchen.

Minst en poäng krävs för att Sverige redan då ska säkra kvartsfinalplatsen.

Samtliga spelare är friska och skadefria.

Vem som ska stå i mål – Henrik Lundqvist eller Jacob Markström – brukar landslagsledningen hålla hemligt fram tills dess att laget släpps en timme före nedsläpp.

I en intervju med Sportbladet i söndags berättade dock Henrik Lundqvist att det är han som kommer att stå mot Lettland, och Jacob Markström kommer att stå mot Ryssland.

Efter måndagens värmning valde dock Garpenlöv att hålla fast vid att målvaktsvalet är hemligt.

– Det var Henrik som gick ut och sa det, men jag ger er samma tråkiga svar igen. Vi får se vid matchen i kväll, sa Johan Garpenlöv då.

När truppen presenterades en dryg timme före matchstart stod det dock klart att det blir Henrik Lundqvist som vaktar målet i eftermiddagens viktiga match.

Värmning på is matchdagen är frivillig, och den är här gången var det elva spelare med på isen, bland annat Marcus Krüger.

– Lettland är väldigt skickliga när de ställer om från försvar till anfall så vi måste vara noggranna med vad vi gör med pucken, säger Marcus Krüger.

Läs mer:

VM-guide: Allt du behöver veta inför Tre Kronor-Lettland 

Rekordmånga NHL-spelare i laget: ”Visar att vi bryr oss”