Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-21 11:13 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ishockey/plantskolan-som-bar-frukt/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ishockey

Plantskolan som bär frukt

Landslaget nästa. Övre raden från vänster, Ricard Blidstrand, Felix Liljegren, Gabriel Landeskog, Jacob Josefson, Alexander Urbom, Alexander Deilert och John Norman. Nedre raden, Fredric Weigel, Carl Ackered, William Wallén och Patric Cehlin. Saknas på bilden gör Henrik Eriksson och Mark Owuya som var med A-truppen när bilden togs.
Landslaget nästa. Övre raden från vänster, Ricard Blidstrand, Felix Liljegren, Gabriel Landeskog, Jacob Josefson, Alexander Urbom, Alexander Deilert och John Norman. Nedre raden, Fredric Weigel, Carl Ackered, William Wallén och Patric Cehlin. Saknas på bilden gör Henrik Eriksson och Mark Owuya som var med A-truppen när bilden togs. Foto: Åke Ericsson
För fyra år sedan inledde Djurgården en storsatsning på ungdomshockeyn. Nu börjar resultaten synas ordentligt. Till veckans träningsturneringar för ungdomslandslagen är hela 13 spelare från Djurgården uttagna.

- Det känns jättekul och visar att vi är på rätt väg. Vi har stora förhoppningar på de kullar som kommer, säger K-G Stoppel, utvecklingsansvarig för Djurgården Hockey.

De uttagna spelarna är fördelade på fyra olika landslag, från U16 till U19. Till vardags går killarna på Vittra Hockeygymnasium på Södermalm och spelar i Djurgårdens J18 och J20 lag.

Tanken med satsningen är att ungdomarna ska spela i sina moderklubbar runt om i Stockholm till 15-16 års ålder för att sedan byta till Djurgården när det börjar krävas större resurser för att satsa. Ett samarbete som enligt K-G Stoppel fungerar bra.

- Det är viktigt med bra verksamheter i småklubbarna. Vi försöker hela tiden ha en bra dialog där. Det är till och med så ibland att klubbarna själva rekommenderar en spelare som man tycker ska ta ett steg till, säger han.

Målet är självklart, att slussa in så många som möjligt i A-laget i framtiden och därigenom bygga ett elitserielag med många stockholmskillar som stomme. I dagens A-lag finns till exempel Stefan Ridderwall, Oscar Eklund och Andreas Engqvist som har gått hela vägen från juniorsatsningen. Och fler hoppas man på.

- Det finns ingen anledning att värva utländska spelare till tredje eller fjärde kedjan. Då satsar vi hellre på våra ungdomar, säger K-G Stoppel.

Men han betonar också att det inte handlar om att stressa eller pressa killarna för hårt.

- Det är inte viktigast att de är som bäst vid 18 år utan det är viktigare att de är som bäst vid 25. Vi vill ju att de ska ha en lång karriär, säger han.

Men med en trupp på totalt 48 spelare i J18 och J20, där alla har stora drömmar, är konkurrensen tuff. Speciellt när vissa även kommer ut i landslagen, vilket totalt 22 stycken i truppen har gjort under säsongen. En imponerande siffra.

Att jämföra sig med andra är oundvikligt men kan även hämma spelare.

- Det gäller att se vilka förutsättningar man själv har. Och framförallt ha mycket tålamod, säger Jörgen Hägg, tränare för J20-laget och heltidsanställd av Djurgården för att ha hand om hockeygymnasiet och J20-laget.

Hockeygymnasiet är ett samarbete mellan Djurgården och Vittra Gymnasium och är en viktig del av juniorsatsningen. Förutom de spelare som är med i de olika landslagen finns det gott om talang i truppen. Båda DIF-lagen ligger i toppen av de högsta ungdomsserierna.

Två av dem som ska spela landslagshockey är Alexander Urbom och Jacob Josefson. För deras del är det Småkronorna, U18, som gäller.

Nu är det en träningsturnering som väntar men den kan även ses som en generalrepetition inför det stundande JVM för U18 i mitten av april.

Före steget till Djurgården spelade Jacob Josefson i Göta och Hammarby. Alexander Urbom kom även han från Hammarby.

Varför valde ni just Djurgården?
- Det är den bästa juniorverksamheten i Stockholm. De vill hela tiden utveckla individen, säger Jacob Josefson.

- Det är bra tränare och en bra klubb, fyller Alexander Urbom i.

Om de båda skulle få chansen i JVM är det en bra chans att få visa upp sig. På läktarna kommer det finnas gott om scouter från NHL. Något som självklart finns i tankarna om framtiden. Men först vill båda spela i elitserien med Djurgården.

- Att spela i A-laget och sedan gå till NHL har alltid varit min dröm, säger Jacob Josefson.

- Jag testar gärna A-laget nästa säsong, men jag måste bli starkare, säger Alexander Urbom.

Bild

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.