Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ishockey

”Polisen slog min sjuårige son”

Polisen träffade hans sjuårige son med en batong. Då JO-anmälde AIK-supportern Robban Appelqvist oroscenerna från derbyt i Globen. ”I ett barns ögon är ju polisen de snälla. Så det var väldigt svårt att förklara för honom varför de hade slagit honom, säger han.”

För första gången tog Robban Appelqvist med sig sin son till en elitseriematch.

Det slutade i kaos och ett svullet ben.

38-årige Appelqvist – som tidigare varit medlem i AIK:s supporterförening Black Army, men knappt gått på hockey sedan han fick barn – var den 26 januari i Globen tillsammans med sin sjuårige son.

– Det var en julklapp. Kanske var det dumt att ta med honom till just ett derby, men man räknar ju inte med att det ska bli så där.

Problemen började enligt Robban Appelqvist redan i entrén där det var stökigt och bråkigt.

– Det var bara kaos och man ville bara bort därifrån. Men de spärrade av överallt och man fick inte komma in på läktaren.

När polisen sedan gör "en jäkla rusning" hamnar Appelqvist och sonen mitt i tumultet.

– Jag tog upp honom i famnen, för jag var livrädd för att tappa bort honom i vimlet, berättar 38-åringen och fortsätter:

– Och i ett sådant läge pratar man kanske inte snällt med polisen. Man säger inte "snälla polisen kan vi få gå härifrån", utan det blir mer "fan, kan vi få dra härifrån?". Fast då sa de bara "backa, backa, backa" och så viftade han (polisen) med den där batongen.

Några av slagen träffade Robban Appelqvists rygg. Minst ett slag ska ha träffat sonen.

– Han slog ju mest på mig, jag vet inte om det var meningen att han skulle slå på min son. Men han träffade honom. Han träffade Robin.

Hur reagerade din son?

– Han sa inget just då, han var väl skärrad. Men sen, när det hade lugnat ner sig, frågade han varför han hade ont i benet. Man fattade inte först, men sen förstod jag. Det var lite svullet, men inget märke.

Kan du känna att du gjorde något fel?

– Jag ville ju komma därifrån och sa det. Kanske skrek jag, jag vet inte. Men det är ju högljutt där inne. Man måste ju skrika.

När supportrarna till slut släpptes in på läktarplats hade verkligheten sprungit ikapp sjuårige Robin. Han ville hem, och far och son lämnade matchen redan innan den hade börjat.

– Han har frågat några gånger varför han blev slagen... och det är det dummaste. Man börjar nästan försvara polisen när man ska förklara. Man säger att det var lite stressade.... För i ett barns ögon, där är ju polisen de snälla.

Robban Appelqvist är en av hittills 805 personer som har JO-anmält polisinsatsen.

– Kanske kan det hjälpa, så att polisen taggar ner lite, säger han.

– Men jag tar inte med min son på derby igen. Det var första och sista gången.

Vad har du för förtroende för polisen?

– Noll. De kan dra åt helvete, om man får säga så.