Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-22 07:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ishockey/rangersstjarnan-zibanejad-laddar-om-i-tumba/

Ishockey

Rangersstjärnan Zibanejad laddar om i Tumba

Mika Zibanejad under Sports Heart. Foto: Naina Helén Jåma/TT

Mika Zibanejad deltog på torsdagen i en allstarmatch i Tumba ishall tillsammans med andra NHL-profiler. För DN berättar stjärnan om samarbetet med Sports Heart och tankarna inför kommande säsong. 

– Det känns bra att vara tillbaka på isen igen och det betyder också att hockeysäsongen närmar sig, säger Zibanejad. 

Matchen som sågs av omkring 800–1000 personer är en del i campen Sports Heart. Detta är femte året som evenemanget anordnas och initiativtagare är SVT-profilen Chris Härenstam och hans hustru Malin. Campen startades med hjälp av sponsorer och eldsjälar som ger barn, oavsett bakgrund och förutsättningar, möjligheten att delta.

– Sports Heart jobbar för alla barns rätt till idrott och hälsa. Vi har samlat idrottsprofiler som vi tycker har ett varmt hjärta och brinner för ungdomsidrotten. De som vill inspirera och dela med sig, säger Malin Härenstam. 

Mika Zibanejad är också högst involverad med sitt eget program: Sports Heart Zibanejad Hockey Camp. Något han berättat om för DN i en längre intervju. 

– I min roll är det ju fokus på hockeyn såklart och jag har varit med på isen med alla grupper men även utanför. Jag svarar på frågor, ger tips och råd och försöker vara ett verktyg att använda under den här veckan. Den glädjen som alla har sprids även till mig. 

Zibanejad spelar till vardags i New York Rangers tillsammans med Henrik Lundqvist, Jesper Fast och Lias Andersson, den sistnämnda deltog också i allstarmatchen. Nu förbereder Zibanejad sig för kommande NHL-säsong med start i oktober. 

– Jag har umgåtts mycket med min familj och vänner. Jag har tränat väldigt hårt såklart men också tagit det lugnt och egentligen låtit kroppen ladda om till 100 procent.

Han valde att tacka nej till VM-spel på grund av en skada.

– Det var ett väldigt jobbigt beslut att ta samtidigt som våra beslut som hockeyspelare och den situation vi är i är lite mer långsiktiga. Alla fans vill ju ha det bästa laget och man vill alltid vara med men skadan satte stopp. Då var det inte värt att riskera något utan jag vill kunna ge allt. Så länge jag är 100 procent hel kommer jag alltid vara redo för landslagsspel. 

Rangers missade slutspelet men inför säsongen har laget fått in två tunga namn, finländske stortalangen Kaapo Kakko (valdes som tvåa i draften) och superstjärnan Artemij Panarin från Columbus Blue Jackets. 

– På papperet ser det självklart bra ut då vi fått in spets på vissa positioner vilket vi kanske saknade förra året. Samtidigt måste vi få ihop truppen och att alla tänker lika. Men kollar vi på spelarna vi har så är alla väldigt smarta och lagspelare så det ska inte bli några problem. Förhoppningsvis kan vi få en väldigt bra start. 

Zibanejad var inte den enda stjärnan på plats i Tumba. Listan kan göras lång med bland annat William och Alexander Nylander, William Karlsson och Gabriel Landeskog. 

– Det är häftigt och jag måste ge en stor eloge till Chris som jobbat med TV-pucken i femton år och har byggt upp en relation med alla spelare. Genom det så vill spelarna gärna komma och det är fantastiskt att det finns sådan värme och kamratskap. Att dessa profiler som lyckats fortfarande har hjärtat kvar inom barnidrotten, säger Malin Härenstam.

Campen uppmärksammar totalt 14 olika sporter där samtliga idrotter har stora profiler som fungerar som ledare och mentorer. Bland annat har Kevin Walker varit på plats och även shackprofilen Pia Cramling som DN skrivit om.  

– Vi började med en liten skala med fotboll lokalt men vi fick väldigt stort genomslag och uppmärksamhet i riksmedia och internationella företag som tyckte att detta var unikt, säger Härenstam. 

Läs mer: Rangersstjärnan tränar ungdomar under blixtvisit i Sverige