Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-20 16:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ishockey/reideborn-visade-klass-i-kampen-om-vm-platserna/

Ishockey

Reideborn visade klass i kampen om VM-platserna

Tre Kronors målvakt Adam Reideborn fick inte bara freda sitt mål mot puckarna från de ryska motståndarna. Ibland fick han även mota bort lagkompisen i Djurgården backen Tom Nilsson. Foto: Jesper Zerman/Bildbyrån

Majoriteten av Tre Kronors VM-spelare kommer att hämtas från NHL, men det finns  lediga platser att slåss om – särskilt på målvaktssidan.

I den kampen vill Djurgårdens Adam Reideborn vara med.

– VM är otroligt stort, och när man nu har en liten chans att komma med är det självklart något som jag kommer att kriga för, säger Adam Reideborn efter lördagens 4–2-seger mot Ryssland.

Malin Fransson
Rätta artikel

– Bara att prata om VM är stort för mig. Det är något som jag tidigare egentligen inte ens har tänkt på, men för första gången finns det åtminstone i bakhuvudet nu.

Förra säsongen var Djurgårdens 27-årige målvakt Adam Reideborn en av SHL:s bästa målvakter, kanske till och med den allra bästa.

Trots det blev det inget spel i Tre Kronor.

Inte heller blev han uttagen till höstens första landslagsturnering, men däremot till den andra.

I decemberturneringen i Ryssland fick han stå mot Finland, en match Sverige förlorade med 2–3.

I torsdagens match mot Tjeckien var det Magnus Hellberg som vaktade det svenska målet, men mot Ryssland på lördagseftermiddagen fick Adam Reideborn ta plats mellan stolparna.

Och där svarade han för en riktigt stark insats.

– Det var en skön match, säger han med ett segerleende.

När VM avgörs i Bratislava i maj kommer majoriteten av spelarna att komma från NHL. Som läget är nu kan dock Sverige få svårt att få loss några målvakter på grund av utgående kontrakt, eller att de är upptagna med Stanley Cup-spel.

Det öppnar VM-dörren åtminstone på glänt för Adam Reideborn.

– Det finns väldigt många duktiga målvakter. ”Mange” (Magnus Hellberg) är grym, och Lasse (Johansson) som var med senast var otroligt bra, säger han.

– Det är inte många platser att slåss om, men jag kommer att försöka göra det bästa jag kan. Sedan får vi hur långt det räcker.

I lördagseftermiddagens match på Hovet kom Tre Kronor till spel med en 2–5-förlust mot Tjeckien i bagaget, och starten mot Ryssland lovade inte gott.

Under de inledande minuterna kom de svenska spelarna knappt ur den egna zonen.

– De hade som sagt mycket puck i vår zon, men jag tyckte ändå inte att de skapade så många farliga lägen, säger Adam Reideborn.

– De kom inte in på så många returer där de kunde stå och hugga, utan jag kunde jobba ganska lugnt och metodiskt i mitt område.

Om Tre Kronors spel under de första 20 minuterna mot Ryssland påminde en hel del om den svaga insatsen i torsdagens match mot Tjeckien blev det en scenförändring i den andra perioden.

Där var det Tre Kronor som hade grepp om händelserna på isen, och som också fick utdelning på sina chanser.

Mot Tjeckien fick forwarden Michael Lindqvist lämna isen efter ett matchstraff, mot Ryssland blev han matchens första målskytt när han styrde in pucken efter backen Tom Nilssons skott.

I mitten av perioden ökade sedan Emil Larsson på ledningen till 2–0.

Mot Tjeckien drog Sverige på sig alldeles för många utvisningar, och även mot Ryssland fick Tre Kronor släppa in mål i boxplay.

Bara 25 sekunder av den tredje perioden var spelad när Ryssland reducerade till 2–1.

När Ryssland i mitten av perioden fick en straff kunde inte Reideborn göra något. 2–2 var ett faktum, men Sverige studsade tillbaka.

Isac Lundeström gav på nytt Sverige ledningen när han gjorde 3–2, och i tom kasse fastställde sedan Fredrik Händemark slutresultatet till 4–2.

På söndag avslutas turneringen i Stockholm när Sverige möter Finland.

Tv: ”Puckens öga” – här är de dolda luckorna i målet