Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-15 23:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ishockey/rekordmanga-nhl-spelare-i-laget-visar-att-vi-bryr-oss/

Ishockey

Rekordmånga NHL-spelare i laget: ”Visar att vi bryr oss”

Tre Kronors assisterande förbundskapten Johan Garpenlöv, som ansvarar för forwards, har under säsongen en kontinuerlig kontakt med William Nylander och övriga svenska spelare i NHL. Foto: Joel Marklund/ Bildbyrån

BRATISLAVA. I VM i Moskva 2007 var det en enda NHL-spelare med i Tre Kronors VM-lag.

Tolv år senare är det rekordmånga NHL-spelare i det svenska VM-laget. 

– För oss har det varit viktigt att skapa en personlig kontakt med spelarna, och lyssna på vad de behöver och hur de vill ha det, säger Tre Kronors assisterande förbundskapten Johan Garpenlöv.

– Vi vill visa att vi ser dem och bryr oss om dem även mellan mästerskapen.

Johan Garpenlöv fortsätter med ett leende:

– Numera har vi också viss hjälp av spelarna i det här arbetet. De finns en intern diskussion mellan dem om att spela VM. På så sätt pushar de varandra.

I Köln 2017 var det 19 NHL-spelare med i Tre Kronors VM-lag. Året efter var de 20.

När Colorados lagkapten Gabriel Landeskog, som siste spelare, anslöt till Tre Kronors trupp i torsdags stod det klart att det skulle bli ett nytt rekord i år.

Aldrig tidigare har det varit så många som 21 spelare från NHL i ett svenskt VM-lag.

Som jämförelse kan nämnas VM i Moskva 2007 då Alexander Steen var den enda NHL-spelaren som tackade ja till att komma.

I det mästerskapet var Patric Hörnqvist, som då spelade i Djurgården, för övrigt VM-debutant.

I årets lag är han en av de 21 som har flugit från Nordamerika till Slovakien.

Det ger oss en förståelse för hur deras situation ser ut både hockeymässigt och socialt, och också hur den ibland kan förändras.

Få saker i livet är tillfälligheter. De senaste årens rekord är det definitivt inte.

I stället är det ett målmedvetet arbete från den svenska ledartrojkan – förbundskapten Rikard Grönborg och de två assisterande förbundskaptenerna Johan Garpenlöv och Peter Popovic – som har resulterat i en ny rekordnotering.

– Det finns inga hemligheter i det här arbetet utan det handlar mer om att ha en kontinuerlig kontakt med dem under hela säsongen, berättar Johan Garpenlöv.

– Vi ser deras matcher, följer hur det går för dem och ringer och messar. Det ger oss en förståelse för hur deras situation ser ut både hockeymässigt och socialt, och också hur den ibland kan förändras.

Varje säsong åker de tre tränarna på två–tre resor var till Nordamerika för att på plats träffa svenskarna i NHL.

– Under varje resa försöker vi se åtta-nio matcher, och efter matcherna träffar vi spelarna. Ibland blir det bara korta möten för att de är på väg till nästa match, ibland lite längre, berättar Johan Garpenlöv.

Hur snabbt efter att en spelare har åkt ur Stanley Cup-slutspelet hör ni av er till dem?

– Det varierar bland annat beroende på hur bråttom det är. När vi närmar oss slutet av VM vill man ju ha en kontakt rätt snabbt, samtidigt måste man vara lite finkänslig och ha lite fingertoppskänsla.

– Direkt när man har åkt ur är besvikelsen så stor att man måste få en stund att bearbeta den. Är vi i det läget på för tidigt blir det bara fel. Vissa kan dessutom behöva mer tid än andra att komma över besvikelsen, men där är det en fördel att vi numera känner dem rätt bra och vet hur de olika spelarna fungerar. 

– De har dessutom en massa obligatoriska saker som de måste fixa med därborta – bland annat okej från läkarna – innan de kan åka.

De senaste åren har det märkts en tydlig statushöjning av VM bland alla länders NHL-spelare.

– Viljan att vinna en medalj är en stark drivkraft hos alla idrottare, och många av spelarna har aldrig varit med och vunnit något. Det är klart att det lockar, säger Johan Garpenlöv.

– Och jag vet hur mycket våra spelare har tyckt om att få fira med svenska folket efter VM-gulden. Det har de så klart berättat för de spelare som inte har fått upplevt det, och på så sätt väckt lusten hos dem att spela VM.

VM-guide: Allt du behöver veta inför Tre Kronor-Lettland