Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ishockey

RF:s ordförande kritisk mot SHL:s huvudsponsor

Djurgårdens Patrik Lundh i kamp med Luleås Christopher Mastomäki matchen mellan Luleå och Djurgården i februari.
Djurgårdens Patrik Lundh i kamp med Luleås Christopher Mastomäki matchen mellan Luleå och Djurgården i februari. Foto: Peter Skaugvold/Bildbyrån

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson riktar på nytt kritik mot Svenska hockeyligans huvudsponsor Nordicbet. Detta på grund av att spelbolaget erbjuder spelobjekt som RF-basen menar uppmanar till våldsamt spel och som kan bli en inkörsport till matchfixning.

Nordicbet fick skarp kritik efter matchen i Hockeyligan mellan Luleå och Djurgården, där man erbjöd spel på vilken djurgårdare skulle ”ge sig på” Luleåspelaren Johan Forsberg. Luleås ledning fördömde spelbolagets produkt och krävde att Svenska hockeyligan skulle agera mot Nordicbet, som är SHL:s huvudsponsor.

Nordicbet svarade med att be om ursäkt och lovade att något sådant spel aldrig mer ska erbjudas. Men nu återkommer kritiken mot spelbolaget och denna gång från idrottens högsta företrädare. Detta eftersom man även erbjuder spel på vilken som typ av utvisning som ska bli den första i matchen, till exempel grövre förseelser crosschecking eller slashing. Riksidrottsbasen Björn Eriksson:

– Om man är en seriös aktör ska man inte hålla på med sådant där. Inom idrottsrörelsen tycker vi inte att man i lagsporter ska kunna spela på vad enskilda individer kan åstadkomma. Och går man dessutom som i Luleåfallet ett steg till och erbjuder spel på vem som är den förste att skada en motståndare, då har man definitivt passerat en gräns, säger Eriksson, som menar att den här typen av spelobjekt kan locka in spelare i matchfixning.

RF-basen har tidigare kritiserat de spelbolag som erbjuder spel i lägre divisioner, där tv-bevakning och annan uppmärksamhet ofta saknas, vilket RF menar ökar risken för att spelare ska hamna i matchfixares klor.

– Om man därtill lägger att man kan tjäna pengar på att ta en slashing, då har vi ju närmast bett om problemet, säger Eriksson.

Att det handlar om en huvudsponsor till Hockeyligan gör saken särskilt känslig.

– Jag hoppas att SHL kan reda ut det här själva. Går inte det måste vi på RF se över vad vi kan göra, säger Eriksson.

Men Jörgen Lindgren, SHL:s vd, anser inte att det finns anledning att diskutera spelutbudet med huvudsponsorn igen.

– I Luleåfallet reagerade vi ju starkt och vår partner var också snabb med att be om ursäkt. Sådant ska vi inte ha. När det gäller spel på utvisningar ser jag inte kopplingen för här handlar det ju om en naturlig händelse i matchen, säger Lindgren.

Jesper Svensson, kommersiell chef på Betssongroup, som äger Nordicbet, ställer sig också oförstående till Björn Erikssons kritik och menar att utvisningar är en del av spelet precis som röda och gula kort är det i fotboll.

– Att vi erbjuder spel på olika matchhändelser, inte bara resultat, innebär inte att vi uppmanar till våld eller regelbrott. Misstaget i samband med Luleåmatchen var att vi erbjöd odds mot en specifik spelare, vilket vi inte kommer att göra igen, säger Svensson, som inte håller med om att den här typen av spel kan vara en inkörsport till matchfixning.

– Det finns inget som pekar på det. Även när det gäller spel på lägre divisioner är insatstaken låga och vi erbjuder generellt endast odds på matchvinnare, säger Svensson.

Läs mer: Kvalserien kan göra comeback