Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 19:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ishockey/robertsson-om-att-lamna-skelleftea-en-foralskelse-som-forandrades/

Ishockey

Robertsson om att lämna Skellefteå: ”En förälskelse som förändrades”

Bert Robertsson gör sin nionde säsong som tränare för Skellefteå AIK. Foto: Robert Granström/TT

Bert Robertssons tid som tränare i Skellefteå AIK inleddes 2011. De kommande åren skulle laget förvandlas till något av en stormakt i SHL. Med sex finaler och två guld fruktades laget av motståndarna. Efter nio säsonger lämnar Robertsson klubben. 

För DN berättar tränaren om avskedet, SM-gulden, talangutvecklingen, supportrarna och framtiden.

Rätta artikel

Det var i början av januari som beskedet kom att Bert Robertsson lämnar sitt tränaruppdrag i Skellefteå efter säsongen. Beslutet fattades efter ett samtal med klubbledningen. 

– Diskussionen har gått fram och tillbaka, när vi kom till en förhandlingssituation var vi inte överens om min roll i föreningen. Dels hur den skulle värdesättas, dels i vilken omfattning. Någonstans kände både jag och föreningen att vi inte längre fick ihop den samstämmiga bilden av hur vi skulle kunna samarbeta på ett bra sätt, säger han och fortsätter.

– Jag får ha respekt för klubbens agerande. Man väljer en ny linje, i många perspektiv kanske man varit här för länge. Jag tycker inte det personligen, men ibland kanske det behövs nytt blod i föreningen för att hitta ny energi och framtidstro. 

Föreningen har blivit en stor del av honom och Robertsson hoppas i sin tur att han blivit en stor del av föreningen. Uppbrottet beskrivs som sorgligt och han jämför avskedet med ett förhållande. 

– Det har varit som en förälskelse, man ser inga nackdelar först till att det blivit en ganska tuff situation att hantera som det kan bli i förhållanden eller familjerelationer. Det är livet i ett nötskal. Men det är en process som jag och familjen gått igenom och vi har börjat blicka framåt.

Tränarkarriären tog sin början i Almtuna och Västerås, det fanns två stora anledningar till flytten norrut. Han hade sedan tidigare haft kontakt med Lars Johansson, general manager i Skellefteå. Den andra anledningen var det geografiska läget, Robertssons sambo är från Piteå vilket gav en närhet till familj och släkt.  

– Skellefteå AIK var också en förening som jag tyckte stod för det jag ville representera, så det föll väl på plats helt enkelt. 

Laget gick till andra raka SM-finalen under hans första säsong om tränare, där Brynäs blev för svåra. Efter finalförlusten var besvikelsen stor. 

– Det är likadant varje säsong när man står där vid det ultimata målet och inte når ända fram. Det blir känslosamt, alla som håller på med idrott på hög nivå vet vad som krävs och vilka känslor man behöver leverera.

Skellefteå Kraft Arena gungade under slutspelet 2012-2013. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Följande säsong 2012-2013 slutade med klubbens andra SM-titel – den första sedan 1978. Satsningen mot guldet började långt innan Robertsson klev in i handlingen. 

– Jag kom väl in som en pusselbit för att vi skulle kunna trycka oss över den berömda gränsen. Den resan tog fart för min del redan säsongen innan då vi knöt näven i fickan. Vi hittade smågrejer som vi förändrade vilket gjorde att vi kunde ta nästa kliv, det var en häftig resa. 

Efter grundseriesegern kände laget att det kunde räcka hela vägen.

– Vi var på gång och hade gått till två raka finaler. Vi hade kunskap och verktyg för att nå dit. Att trycka sig förbi alla andra lag är ju utmaningen.

– Vi mötte Brynäs i kvartsfinal som slog oss säsongen innan, därefter Linköping som var otroligt bra och slutligen Luleå i final som också var fruktansvärt bra. Resan dit var väldigt tuff. Under sådana här tuffa tillställningar formar man en grupp, lojalitet och kunskap som är svår att förklara. Men det tog oss hela vägen.

Finalen var uppsnackad på förhand men Skellefteå vann fyra raka matcher. Bert Robertsson menar dock att matcherna var bra mycket jämnare än vad matchresultatet visade. Efter att SM-guldet i Luleå bärgats åkte laget hem till en hel stad som ivrigt väntade på att ta emot sina hjältar.

– Staden och laget var värda det här. Den uppbackningen vi hade hela slutspelet. I arenan där folk stod med flaggor och hoppade. Alla signaler fanns där hela tiden, vi förstod att det var något väldigt stort på gång. Vi fick energi av supportrarna och vi firade guldet med hela bygden. 

Robertsson säger att guldet var något som fick truppen att stärkas ytterligare och var något som ledde till mer framgång. 

Scener från supportrar efter att Skellefteå AIK vunnit SM-guld 2014. Foto: Olle Wande/TT

Skellefteå AIK vann även SM-guld 2013-2014. Efter ytterligare en grundserieseger förlorade laget bara två slutspelsmatcher. Det var inget snack om att vara nöjda, laget bestämde sig direkt för att fortsätta sträva mot nya mål. 

– Klubben har i lång tid symboliserat att man inte tar saker för givet. Nya killar och juniorer kom in i truppen och var sugna på att göra samma resa och vi tog ny sats helt enkelt. Många fick bli dubbla mästare tack vare det.

Bert Robertsson firar ute på isen efter Skellefteå AIK:s andra raka SM-guld. Foto: Linn Malmén/TT

Därefter gick laget till ytterligare tre av fyra möjliga finaler och Skellefteåtränaren beskriver varför laget varit så framgångsrikt. 

– Vi vill utveckla människor och har ett ansvar för att nya spelare får samma möjlighet att bli framgångsrika som de som varit i klubben tidigare. Att slå av på takten är ovärdigt, inte bara mot motståndarna, utan även mot de nya spelarna med förväntningarna att utvecklas, vinna och skapa en bra plattform för framtiden. 

Under åren har Skellefteå AIK haft en framgångsrik talangfabrik. David Rundblad, Adam Larsson, Viktor Arvidsson, Melker Karlsson och Oscar Lindberg tog sig alla till NHL. Vissa har tagit sig in i trupperna och vissa har flyttat vidare.

– Mycket har ju grundats med att vara väldigt noga, långt innan jag kom. Sedan finns det ju en ådra i orten att hockey är viktigt. Många lyckas skapa en målbild och ambition med sitt hockeyutövande som är framgångsrikt. Dessutom rekryteras ledare som har samma vilja, kunskap och driv. Vi har en ambition att hjälpa människor så att de kan bli så bra som möjligt. 

Spelare som John Norman, Pierre-Eduard Bellemare, Arvid Lundberg och John Klingberg har alla haft stor betydelse enligt Robertsson.

– Det finns så många som givits chansen att bli väldigt bra hos oss. Sedan är det så klart upp till individen. Jag ska inte säga att vi lyckats med varje spelare men jag upplever ändå att flertalet lämnar klubben med känslan att det här var en bra tid. 

Joakim Lindström, Bud Holloway och Oscar Möller är tre nyckelpersoner som ofta placerade sig högt i poängligan under de mest framgångsrika åren. Kapten Jimmie Ericsson har också varit med på hela resan. Utöver de två SM-gulden och ett VM-guld togs han ut som ensam SHL–spelare i Per Mårts OS-lag i Sotji där Sverige tog silvermedalj.

Ledare som Pontus Petterström, Erik Forsell, Erik Andersson och Fredrik Lindgren får inte heller glömmas menar Robertsson.

– De är och har varit otroligt professionella för oss. Det har varit extremt viktigt att ha dessa spelare som vägledare och mentorer för de yngre och nya spelarna. Att jobba med dessa killar har varit otroligt tacksamt, säger han.

Skellefteåsonen Erik Forsell gjorde nio säsonger för klubben. Foto: Mats Åstrand/TT

Bert Robertsson har själv rutin från NHL men även från spel i division 1. Rutinen och erfarenheten han fått som spelare är något han försökt förmedla ut till spelarna. 

– Jag har bra koll på vad spelarna upplever och känslan de bär på. Spelare som blir bortplockade från truppen eller flyttas till ett annat lag för att få speltid och senare återvända. En spelare som ska vara bärande, det emotionella de upplever. Därför har jag en otrolig respekt för vad de går igenom. Jag hoppas att jag kunnat vägleda många i svåra stunder. 

Den här säsongen har Skellefteå haft svårare att slåss i toppen. Andra lag har knaprat in och laget är inte dominant som de en gång var. 

– Det vi går igenom nu är egentligen ett normaltillstånd för vilken förening som helst. Att ligga mitt i tabellen och kriga. Vi gör samma jobb som då vi vann SM-guld, olika omständigheter gör att man inte ligger i topp. Konkurrenter gör riktigt bra saker, sedan kan vi göra saker bättre. Pressen och stressen finns alltid där oavsett vilken nivå man spelar på. 

Skellefteå AIK:s supportergrupp North Power är kända över hela Sverige. Laget brukar ha stort stöd på hemma- och bortamatcher. 

Vad har supportrarna betytt för dig och klubben under åren?

– Det är svårt att sätta ord på, supportrarna är klubben. Vi får en väldig energi av dem. Att vi samspelar med fansen betyder allt för föreningen och grabbarna på isen. Supportrarna föder nya drömmar för ungdomar som vill hålla på med hockey, säger en märkbart känslosam Bert Robertsson.

Minnena är många under de år han varit i klubben.

– Vi har fått vända tuffa stunder till euforiska glädjestunder. Alla personers energi som ledde fram till SM-gulden. Jag har varit runt i hockeyvärlden och fått uppleva en jäkla massa skräp. Jag har längtat efter att få vara med om en sådan här situation där ett lag sluter sig samman och bryr sig om varandra. Jag kommer minnas att vi lyckades skapa en känsla av samhörighet. Det är receptet för framgång. 

Var hans framtid ligger är fortfarande oviss men Skellefteå är en stad som både han och familjen trivs väldigt bra i. 

– Vad jag ska hålla på med i arbetsväg har jag inte riktigt satt fingret på, vad jag vill göra. Det finns ganska många möjligheter inom hockeyvärlden men även inom andra branscher men min ambition är ju att hålla på med hockeyn. 

Ett alternativ kan vara att hoppa på den lärarutbildning som han inte avslutat på grund av tränarjobben. Många lag satsar på hockeygymnasier där det krävs gymnasiekompetens. 

– Jag funderar på att återuppta studierna för att bredda min repertoar. Att ha en halvfärdig lärarutbildning är inte så angenämt. Man vill gärna ha sin examen. Det kan också vara nyttigt att ta avstånd från elitidrottandet för att få andra perspektiv på utbildning och utveckling, det är absolut ett alternativ. 

Sportbladet avslöjade nyligen att Robertsson jagas av moderklubben Södertälje SK, något Robertsson inte vill kommentera.

– Mycket rykten. Jag kan inte kommentera något. Jag vill vara professionell och fokusera på slutspelet med Skellefteå. Vi har mycket arbete kvar att göra här, sa han då till Sportbladet.