Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 19:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ishockey/rogle-klart-for-slutspel-efter-25-ar/

Ishockey

Rögle klart för slutspel efter 25 år

Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån

Det är 25 år sedan Rögle senast spelade ett slutspel i högsta serien i ishockey.

Men på lördagen säkrade Ängelholmslaget sin plats i åttondelsfinalen genom bortavinst mot Brynäs med 4–1.

Rätta artikel

– När jag kom tillbaka så var det verkligen min ambition och mitt mål att få vara delaktig i något historiskt med Rögle. Att få vara med och göra det nu – det finns inget som värmer bättre i Röglehjärtat, säger Ted Brithén.

Rögles lagkapten var bara fyra år våren 1994, när SHL fortfarande hette Elitserien, och Rögle tog sig till kvartsfinal där man förlorade i tre raka matcher mot Malmö som några veckor senare blev svenska mästare.

– Jag kommer inte ihåg det, jag var för ung då, men min farfar har varit delaktig i Rögle hela tiden och min farsa (Jim Brithén) också så de har haft koll på det där. När man spelar i klubben som är ens hjärtelag och man är uppvuxen i klubben som jag är, så är det något speciellt. Man förstår hur mycket det betyder för alla runtikring att vi visar att vi är här för att slåss om medaljer, säger Ted Brithén efter att han precis varit ute på isen igen och tackat den lilla grönvita bortaklacken efter segern.

Brynäs som också jagar en slutspelsplats, men från ett sämre utgångsläge, pressade i första perioden ner gästerna i knäet på målvakten Justin Pogge.

Kanadensaren har liksom laget haft sina med- och motgångar den här säsongen som Rögle inledde med sex raka förluster innan man tog sin första vinst, 2-0 hemma mot Örebro den 11 oktober.

Den här lördagskvällen i Gävle tog Pogge 37 av 38 skott från ett vilt kämpande Brynäs men det var bara Niclas Anderséns direktskott, när Brynäsbacken stod fri precis framför Röglemålet i slutet av första perioden, som gick in.

Och Ted Brithén fick svälja både en och två gånger när han höll segertal inför gruppen

– Det var precis så att jag höll tårarna tillbaka. Det är en speciell grupp det här, som har jobbat så enormt hårt tillsammans på ett väldigt tålmodigt sätt. Jag sa till dem att jag var så stolt över alla.

Justin Pogge fick vedklabben (lagets internpris) antar jag?

– Ja tar man 37 skott i en match där det verkligen behövs så har man förtjänat den. Man kan inte vara mer stolt än jag är över den här gruppen. Jag gillar att vara delaktig i en grupp där man får den sammanhållningen som vi har, säger Röglekaptenen.

Hans lag har dessutom fortfarande chansen att nå sjätteplatsen i tabellen och därmed ett kliv direkt in i kvartsfinalerna.

Rögle har fyra poäng upp till nuvarande sexan Skellefteå med sex poäng kvar att spela om.

– Men det är ju inte bara upp till oss, vi har två lag framför som vi inte kan styra, så nu vill jag bara njuta av den här tiden och göra det bästa oavsett från vilken position det blir och jag tror att vi kan bli rätt tuffa för alla motståndare i slutspelet.

Brynäs har trots förlusten fortfarande chans att nå åttondelsfinal, då man är kvar ovanför slutspelsstrecket med två poängs marginal ner till Örebro. och tre poäng ner till Linköping med två grundseriematcher kvar att spela.