Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-20 16:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ishockey/shl-klubbarna-staller-sig-bakom-direkt-nedflyttning/

Ishockey

SHL-klubbarna ställer sig bakom garanterad nedflyttning

SHL-klubbarna ställer sig bakom en garanterad nedflyttning till hockeyallsvenskan. Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

SHL ställer sig bakom förslaget till nytt seriesystem. Om förslaget går igenom innebär det att ett SHL-lag åker ur och att ett lag från hockeyallsvenskan tar klivet upp.

Enligt uppgift har det varit tuffa förhandlingar mellan de 14 SHL-lagen.

– Om det finns en minsta gemensam nämnare så ligger den där, säger SHL-ordföranden Anders Källström.

Nils Palmgren
Rätta artikel

När enmansutredaren Ola Lundberg presenterade sin utredning om ett nytt seriesystem för ishockeyn, så förväntade sig de flesta att förslaget skulle vara att sista laget i SHL åkte ur och att seriesegraren i hockeyallsvenskan gick direkt upp.

Men så blev inte förslaget. I stället ska interna slutspel i respektive liga avgöra (se faktaruta). Men helt klart är att ett SHL-lag garanterat åker ur och ett från hockeyallsvenskan går upp.

– Vi har i dag ett system där två SHL-lag riskerar att åka ur. Det här förslaget innebär att ett SHL-lag kommer att åka ur, konstaterar SHL:s styrelseordförande Anders Källström.

SHL-ordföranden poängterar att SHL står enigt bakom sitt remissvar, men enligt uppgift har det varit hårda diskussioner. Flera klubbar ville behålla det nuvarande kvalsystemet.

– Om det nu finns en minsta gemensam nämnare så ligger den där. En förhoppning var att om vi skulle hitta en samsyn mellan hockeyligorna så skulle vi vinna på det. Finns den möjligheten vill vi bidra till det, säger Anders Källström. 

Hockeyallsvenskan har dock i sitt remissvar krävt att det även i fortsättningen ska vara möjligt för två lag att gå upp. 

Nu sammanställer Svenska ishockeyförbundet de olika remissvaren från klubbar och distrikt och efter diverse möten under våren ska förbundet ta slutgiltig ställning till ett nytt seriesystem den 15 juni.

I sitt remissvar påpekar SHL att det är viktigt att man håller fast vid licenskraven och att klubbarna satsar på sin ungdomsverksamhet.

– Vi vill skapa en robusthet i hockeyn. Man ska komma ihåg att SHL-lagen är så mycket mer än bara SHL-ligan. Det är ungdomsverksamher, det är damlag och barn. Det är ett stort ansvar och därför tycker vi att det är viktigt att de som ska spela i högsta ligan ska klara den här typen av krav, säger Anders Källström.

Däremot menar SHL att kravet på att lagen måste ha en publikkapacitet på 5.000 åskådare kan skrotas.

Malin Fransson: Hjärnskakningar, machoideal och isbrist är större hot än seriesystem