Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ishockey

Skellefteå jobbar mot machokulturen: ”Vi måste städa på den egna kammaren”

Skellefteå AIK:s klubbdirektör Pea Israelsson har bidragit till att dra igång en diskussion om hockeyns machokultur inom klubben. ”Vi är en väldigt mansdominerad idrott och vi behöver tänka på vad vi säger och vad vi gör”,säger han.
Skellefteå AIK:s klubbdirektör Pea Israelsson har bidragit till att dra igång en diskussion om hockeyns machokultur inom klubben. ”Vi är en väldigt mansdominerad idrott och vi behöver tänka på vad vi säger och vad vi gör”,säger han. Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån

Hockeyvärlden är en värld i förändring, och Skellefteå AIK tänker inte stå stilla.

Klubben har därför startat en diskussion kring machokulturen i sporten.

– Idrotten är en del av samhället, och samhället har förändrats. Det måste vi vara medvetna om och förhålla oss till, säger klubbdirektören Pea Israelsson.

– Jag tror också att metoo hjälpte till att få oss alla att inse – och då menar jag generellt och inte bara inom idrottsrörelsen – att vi måste städa på den egna kammaren. I framtiden tror jag att vi kommer att prata om före och efter metoo.

Precis som många idrottsklubbar har Skellefteå i flera år arbetet med klubbens värdegrunder.

Det arbetet ledde till att man bestämde sig för att belysa och diskutera den machokultur som fortfarande till viss del råder i hockeyvärlden.

– Även om många positiva saker har hänt är det fortfarande mycket som kan och måste bli bättre, säger klubbdirektören Pea Israelsson

– Vi är en väldigt mansdominerad idrott och vi behöver tänka på vad vi säger och vad vi gör, fortsätter han.

Startskottet för klubbens långsiktiga arbete med de här frågorna skedde i förra veckan när klubben bjöd in Sofia B. Karlsson från Riksidrottsförbundet som höll ett föredrag på temat inför 150 spelare, ledare och personal.

– Det var spelare och ledare från klubbens J15-lag upp till J20-lag samt vår personal som var med och lyssnade på det. Vårt herr- och damlag kunde inte vara med den här gången eftersom de var i väg, men vi kommer att återkomma till dem, berättar Pea Israelsson.

–Det blev många intressanta diskussioner i samband med träffen, men det är viktigt att det inte stannar där utan att det blir en del av den dagliga verksamheten. Vi har så många bra killar och tjejer i vår förening som vi ska fortsätta att ta hand om på ett bra sätt. Därför är det viktigt att vi följer med vad som händer i övriga samhället.

Läs mer: Enkät: Så ser SHL-profilerna på machokulturen inom hockeyn

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.