Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ishockey

Skellefteå upp i serieledning

Skellefteås Martin Lundberg jublar efter 3-0 målet bakom Växjös målvakt Stefan Steen.
Skellefteås Martin Lundberg jublar efter 3-0 målet bakom Växjös målvakt Stefan Steen. Foto: Robert Granström/TT

Skellefteå är ny serieledare i SHL efter seger mot ett formsvagt Växjö. I reprisen på förra säsongens SM-final var hemmalaget klassen bättre och vann med 4–1.

Den här säsongen har Skellefteå och Växjö mötts två gånger och vunnit var sin match. Båda lagen kom på lördagen till spel med svidande förluster i den senaste omgången i färskt minne, men det verkade som om Skellefteå var det lag som var mest revanschlystet.

För hemmalaget tog kommandot direkt och fick utdelning när Växjös Robert Rosén hamnade i utvisningsbåset. Adam Pettersson frispelade Axel Holmström, som inte missade öppet mål. 2–0 rakades in av John Norman på en målvaktsretur från Stefan Stéen. Protester från Växjö-spelarna som ansåg att Stéen hindrades av Jimmie Ericsson hjälpte inte.

Skellefteå förde matchen, Växjö fick inrikta sig på kontringar.

Matchbilden blev den samma i mittperioden, men Skellefteå fick inte utdelningen förrän i slutminuten när Martin Lundberg i powerplay kunde öka på till 3–0.

Senast lagen möttes i Skellefteå lyckades Växjö vända ett underläge i slutperioden och vann i förlängningen. Den här gången var laget chanslöst. Skellefteå utnyttjade ännu ett powerplay-läge när John Norman gjorde sitt andra mål.

– Vi gjorde en riktigt bra match, bra fart och bra passningsspel, sade tvåmålsskytten John Norman till C More.

Växjös tröstmål kom också i numerärt överläge, inslaget av Alexander Johansson.

Skellefteå klättrade förbi Frölunda i tabellen och toppar nu SHL. Växjö är inne i en tung period. Laget noterades för tredje raka förlusten och har bara gjort två mål och släppt in 13 i dessa tre matcher.