Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ishockey

Skellefteå vann mot Brynäs – igen

Skellefteås John Norman firade födelsedagen med att avgöra mot Brynäs.
Skellefteås John Norman firade födelsedagen med att avgöra mot Brynäs. Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån

Skellefteå förlängde sin förkrossande segerrad mot Brynäs när man vann med 3–0, lagets 15:e raka seger mot gästrikarna.

John Norman var mannen för dagen i hemmalaget. På sin 25-årsdag avgjorde han matchen i den tredje perioden.

– Skönt att komma tillbaka med en seger efter uppehållet. Jag ska bjuda de andra på födelsedagstårta nu efteråt, säger Norman.

Skellefteåforwarden är i sitt livs form just nu. På de fyra senaste matcherna har han producerat nio poäng.

– Det känns bra i kedjan. Vi har skapat mycket, då brukar man få in den till slut också.

Med kedjekompisarna Jimmie Ericsson och Adam Pettersson kammade den 25-årige stockholmaren dock noll den här gången. Det var när Erik Forssell kom in bredvid honom i den tredje perioden som John Norman kom igång på allvar.

Först spelade han själv fram Forssell till 2–0, sedan bjöd Forssell tillbaka när John Norman punkterade matchen med sitt 3–0-mål.

– Det är klart att jag har lärt mig mycket och fått självförtroende av att spela i Tre Kronor den här säsongen. Jag tycker att jag har utvecklats varje år sedan jag kom till Skellefteå, säger Norman.

Matchen blev en halvtimme försenad på grund av flygstrul för Brynäs. Kanske var det därför den första perioden såg ut som den gjorde.

Trettondagen började nämligen som en mellandag för Skellefteå. Spelarna verkade tro att man enkelt skulle ta ännu en seger mot Brynäs och såg allmänt ointresserade ut.

– I början kändes det lite halvrostigt. Passningarna satt inte på bladet, men det blev bättre sedan. Jag tycker ändå att vi gjorde en bra match och att vi höll i taktpinnen hela matchen, säger John Norman.

Brynäs inledde inte heller bra. Om det var på grund av förseningen eller att man mötte sin mardrömsmotståndare är oklart, men inledningen var trög och tråkig från båda håll.
Lundberg spräckte nollan

Det dröjde till långt in i mellanperioden innan publiken fick anledning att jubla.

Då kunde hemmaspelaren Martin Lundberg göra 1–0 i numerärt överläge. Mycket trafik framför Bernhard Starkbaum i Brynäsmålet gav Lundberg chansen att trycka in pucken från nära håll efter 8.12.

Skellefteå skruvade upp tempot och trycket mot Brynäsmålet ökade mer och mer.
2–0 kom efter 5.33 i den tredje perioden. Ett missat Brynäsuppspel snappades upp av John Norman som kunde spela fram Erik Forssell i målläge.

Efter 9.38 var det ombytta roller. Forssell stod för passningen och Norman prickade in ett snärtigt handledsskott som betydde 3–0 och därmed var saken klar.

Segern betyder att Skellefteå nu åter tagit sig upp på samma poäng som Frölunda i toppen av SHL. Till Växjö på tredje plats är gapet hela 15 poäng.