Skräll i OS-premiären när OAR förlorade - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ishockey

Skräll direkt när OS-hockeyn drog i gång

Rysk hockey och OS är ingen bra kombination – att det ryska laget i Sydkorea heter OAR och inte Ryssland verkar inte hjälpa.

Storfavoriterna till OS-guldet OAR förlorade mycket överraskande OS-premiären mot Slovakien med 3–2.

När NHL-spelarna stoppades från att delta i OS i Sydkorea klev OAR (Olympiska aktiva från Ryssland) fram som den stora guldfavoriten.

Det ryska OS-laget består av en rad skickliga hockeyspelare, som Ilja Kovaltjuk och Pavel Datsjuk för att nämna några.

Det är också det lag som har fått mest tid att träna tillsammans inför OS eftersom den ryska ligan KHL, där samtliga spelare återfinns till vardags, valde att ta OS-uppehåll tidigare än andra europeiska ligor.

Det spelade dock mindre roll när OS-hockeyn på onsdagen drog i gång i Gangneung.

I premiären mötte OAR Slovakien och efter bara fyra spelade minuter var OAR i ledningen med 2–0.

Bättre start kunde de knappast ha önskat, men det hjälpte inte. 

Innan perioden var över hade Slovakien både reducerat till 2–1 efter mål av Peter Olvecky och kvitterat till 2–2 efter mål av Martin Barkos.

Efter en mållös andra period gav Peter Ceresnak Slovakien ledningen för första gången i matchen när han gjorde 3–2 i powerplay.

OAR tryckte på rejält i slutet av matchen men några mål blev det inte. Slovakien vann med 3–2 och premiärskrällen var ett faktum.

Under Sovjetunionstiden var den "röda maskinen" ett guldskimrande lag, men sedan 1994 har det bara blivit två OS-medaljer för Ryssland i OS.

1998 tog de silver och 2002 brons.

Den andra matchen i grupp B, USA-Slovenien, slutade även den med en skräll. Samma resultat dessutom, Slovenien gick segrande med 3-2 efter två mål av Jan Mursak.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.