Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-19 03:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ishockey/skrall-kravs-om-sverige-vid-seger-ska-undvika-ryssland/

Ishockey

Skräll krävs om Sverige vid seger ska undvika Ryssland

Gruppspelsmatchen mot Ryssland blev tuff för Marcus Krüger och övriga spelare i Tre Kronor. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

KOSICE. Vinner Sverige kvällens kvartsfinal kan de stöta på segermaskinen Ryssland redan i semifinalen.

För att undvika det får Sverige hoppas på en skrällseger i någon av de andra kvartsfinalerna.

Samma dag som hockey-VM i Slovakien började kom beskedet att Internationella ishockeyförbundet hade beslutat sig för att förändra spelordningen i VM-semifinalerna.

Tidigare har semifinalmotståndare avgjorts av ett så kallat klassiskt slutspelsträd där lagen möttes korsvis, men nytt från och med årets VM är att det högst rankade laget efter gruppspelet i semifinalen möter det lägst rankade laget.

Det innebär att semifinalparen kommer att baseras på lagens rankning efter gruppspelet när det gäller: 1) Placering i gruppen, 2) antal poäng, 3) målskillnad, 4) antal gjorda mål, 5) seedning inför mästerskapet.

På så sätt har resultaten i gruppspelet fått betydligt större betydelse i slutspelet än tidigare. Det är skälet till att Sveriges förluster mot Tjeckien och Ryssland kan bli kostsamma för Tre Kronor.

Inför slutspelet är Sverige nämligen rankat på femte plats.

Vinner Sverige sin kvartsfinal mot Finland samtidigt som de tre högst rankade lagen Ryssland, Kanada och Tjeckien vinner sina kvartsfinaler innebär det att Tre Kronor ställs mot Ryssland redan i semifinalen.

Med tanke på hur det såg ut i tisdagens gruppspelsmatch när de båda lagen möttes, och Ryssland körde över Tre Kronor i den andra perioden och vann med 7–4, är det knappast ett drömscenario.

Sverige får därför hoppas på att något av lagen bakom dem – Tyskland, USA eller Schweiz – svarar för en skräll i sina kvartsfinaler och slår ut något av de tre topplagen.

Men innan vi är framme vid semifinal ska kvartsfinalerna spelas, och Sverige kan räkna med tufft motstånd i kvällens match.

På pappret är Finland visserligen ett sämre lag än Sverige, men det gör också att de kan spela helt utan favorittryck.

Kvartsfinalen spelas i Kosice, där Finland har spelat alla sina gruppspelsmatcher. Sverige har däremot spelat alla sina gruppspelsmatcher i Bratislava och kom till Kosice först på onsdagen efter en fem timmar lång tågresa.

 

Läs mer:

Så ska Sverige stoppa lagmaskinen Finland i VM

VM-guide: Allt du behöver veta om kvartsfinalen Tre Kronor-Finland

När Tre Kronor tystade den finländska publiken (bragdvändningen 2003)