Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ishockey

Sportchefen: De attackerade en av våra spelare

Henrik Evertsson i Växjös tingsrätt.
Henrik Evertsson i Växjös tingsrätt. Foto: Suvad Mrkonjic/Bildbyrån

Henrik Evertson, åtalad för två fall av misshandel, hamnade i slagsmål när han försökte skydda sin sambo. Det menade Växjö Lakers sportchef när rättegången mot honom genomfördes på tisdagen.

Händelsen inträffade natten till 26 april förra året. Efter att hockeyklubben firat sitt SM-guld på en nattklubb i Växjö var sportchefen Evertson och hans sambo på väg till hotellet där de skulle bo över natten. På vägen dit konfronterades paret av minst två män i 20-årsåldern. Vad som hände sedan finns det två versioner av.

De målsägande menar att det var Evertsson som började slåss.

– Han började svinga. Jag försökte avvärja honom och tog tag i hans skjorta och då kan nog en knapp gått av eller något, och då tog han två steg tillbaka för att slita av sig kavaj och skjorta och ställde sig i boxningsposition. Jag stod helt chockad och undrade vad han höll på med, sade en av dem under rättegången i Växjö tingsrätt, enligt Aftonbladet.

Evertsson själv menar att han och sambon kände sig förföljda av en grupp på fyra eller fem personer och att han agerade i självförsvar.

– Jag kände ett otroligt obehag. Var ska det här sluta? Det var då jag började försvara mig på allvar, jag insåg att de inte skulle ge upp. Ni har sett på filmen när jag försvarade mig. Det som inte syns på filmen är att en annan person började sparka på mig vilket gjorde att jag fick släppa honom och fick freda mig mot den personen i stället, säger sportchefen enligt Aftonbladet.

Ovänligheterna mellan parterna inleddes tidigare på kvällen i den lokal där Växjö hade sin guldfest. Evertsson menar att de målsägande ”attackerat” en av lagets spelare någon dag tidigare.

– De angriper honom (spelaren), tar ett grepp om halsen och för huvudet mot väggen. En misshandel som är iakttagen av ordningsvakter på plats, säger Evertssons advokat Johan Bäckström till Expressen.

Det var för att tala om den saken som Evertsson satte sig vid de målsägandes bord under guldfesten. Då blev en av de målsägande aggressiv.

– Då reste jag mig också och höll honom i kragen, och det är då jag förmodar att två knappar i hans skjorta gick sönder. Efter det var samtalet slut.

De målsägande menar dock även här att det var Evertsson som inledde handgemänget.

Utöver de inblandades vittnesmål har den mobilfilm som DN tidigare skrivit om använts som bevisning i rätten. Där syns hur Evertsson i bar överkropp delar ut flera slag mot en annan man.

Dom i målet meddelas 16 februari. Enligt Expressen yrkar åklagaren på villkorlig dom och samhällstjänst för Evertsson.