Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ishockey

Staal tvåmålsskytt men Crosby stal segern

Foto: Seth Wenig/AP

Eric Staal gjorde två mål, men Sidney Crosby avgjorde när Pittsburgh bortaslog New York Rangers med 3–2. Henrik Lundqvist var som vanligt strålande och Jesper Fast assisterade till Rangers båda mål.

New York Rangers–Pittsburgh är ett riktigt tungviktsmöte och så här sent på säsongen börjar det också handla om att sätta sig i respekt inför ett eventuellt möte i slutspelet.

Pittsburgh är bättre just nu och vann rättvist med 3–2, men en spelare i Rangers gav hopp till fansen.

Eric Staal har vunnit allt som man kan vinna i hockey. När 32-åringen plockades till Rangers från Carolina tidigare under säsongen var det en blytung värvning. Men Staal har inte övertygat i Manhattan-laget.

Han har spelat på kanten, men var nu för andra matchen i rad center mellan Kevin Hayes och Jesper Fast. Rangers klart bästa kedja.

Staal var het hela matchen och satte första målet med en enhandare i en snabb spelvändning.

Pittsburgh kvitterade, men på Fasts passning sköt Staal sitt andra mål ur liten vinkel till 2–1.

På tolv matcher i Rangers hade Eric Staal innan gjort ett mål och två assist. Nu blev han tvåmålsskytt och var med sin kraftfulla skridskoåkning ideligen ett hot.

Henrik Lundqvist stod som vanligt för flera direkt avgörande räddningar, men han låg också bakom Pittsburghs andra kvittering.

Han gick ner bakom sitt mål för att stöta bort pucken. Carl Hagelin läste det, fiskade upp pucken och sköt på sin landsman som inte hunnit tillbaka i rätt läge.

På ”Henkes” retur kom Phil Kessel farande och slog in pucken över svensken.

Sidney Crosby avgjorde i närkamp med Mats Zuccarello framför Henke. Kris Letangs skott tog på Crosby och ställde Henke med 30 sekunder kvar till straffläggningen.

Den form Eric Staal visade på söndagen behöver han ha i slutspelet också om Rangers ska kunna utmana Pittsburgh i ett eventuellt playoffmöte.

I övrigt i NHL i natt:

– Andrew Ladd kom precis som Eric Staal till sin nuvarande klubb under säsongen. Men Ladd har bidragit betydligt mer till Chicago än Staal för Rangers.

Ladd avgjorde nattens möte i Vancouver till seger med 3–2.

– Carl Hagelin och Mattias Janmark gjorde två mål var i lördags. Victor Rask fortsatte den trevliga svenska trenden på söndagen med att göra 2–0, 36 sekunder efter 1–0, samt 3–0 när Carolina hemmaslog New Jersey med 3–2. Elias Lindholm assisterade på Victors första mål.

Därmed blev Rask den sjätte svensken att nå 20 mål den här säsongen efter Filip Forsberg (31 mål), Daniel Sedin och Loui Eriksson (27), samt Oliver Ekman-Larsson och Rikard Rakell (20).