Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ishockey

Starka på isen tack vare starka personer utanför

Redan 2005 kom Robert Rosén till Växjö Lakers för första gången. I slutet av januari hyllades han av fansen då han gjorde som 500:e match för klubben.
Redan 2005 kom Robert Rosén till Växjö Lakers för första gången. I slutet av januari hyllades han av fansen då han gjorde som 500:e match för klubben. Foto: Jonas Ljungdahl/Bildbyrån

VÄXJÖ. Växjö Lakers är en ung finalklubb.

Nu är klubben redo för sin andra SM-final – och målet är ett andra SM-guld.

Förklaringen till Växjös framgångar menar centerstjärnan Robert Rosén är kontinuiteten och kompetensen som finns utanför isen.

– Det är en oerhört kompetent grupp människor som sitter såväl i styrelsen som på kontoret, säger Robert Rosén.

Robert Rosen var tonåring när han 2005 lämnade Alvesta för spel i Växjö som då låg i allsvenskan.

Han kom till en klubb som var under uppbyggnad. 

Bara åtta år tidigare hade Växjö Lakers bildats efter att Växjö HC hade gått i konkurs samma år.

– Det är självklart en enorm utveckling som har skett sedan jag kom hit första gången, men samtidigt fanns det redan då en tydlig vision om vad man ville uträtta och hur man skulle göra för att nå dit, säger Robert Rosén.

– På den tiden jobbade man dock av förklarliga skäl med betydligt mindre resurser än i dag.

Växjö Lakers väg mot toppen började i division 4 säsongen 1997-98. Klubben klättrade dock snabbt uppåt i seriesystemet och 2003 gick Växjö upp i allsvenskan.

Robert Rosén stannade i Växjö i fem säsonger innan han gav sig ut på en tvåårig utflykt till först Modo och sedan AIK.

Inför säsongen 2012–13 var han tillbaka i Växjö igen – som säsongen före hade tagit steget upp i SHL.

Sedan den dagen har Robert Rosén blivit kvar i Växjö.

– Jag måste säga att det är fantastiskt starkt att vi på relativt kort tid har kunnat etablera oss som ett topplag i SHL, säger Robert Rosén.

– Men jag kommer tillbaka till det jag sa tidigare, allt hänger på den proffsiga organisationen. Det gör det enklare att höja den sportsliga nivån eftersom alla drar åt samma håll.

Växjöborna har tagit stadens hockeylag till sitt hjärta.

– Det är ett stort engagemang kring laget. Vilket inte minst visade sig när biljetterna till den första SM-finalen släpptes. De tog slut direkt.

När Växjö började utmana topplagen kallades de  för ”köpelag” av andra lags supportrar. Det snacket har tystnat något med åren och klubben gör också en rejäl satsning på att plocka fram A-lagsspelare från de egna juniorleden.

– Vårt J20-lag har varit i SM-final två år i rad. Det tycker jag säger mycket om hur metodiskt de har jobbat med den delen, säger Robert Rosén.

När Växjö fixade finalplatsen, genom att vinna semifinalen mot Malmö med 4–0 i matcher, satt Robert Rosén på läktaren i de tre avslutande matcherna efter att ha blivit avstängd i tre matcher.

– Det är klart att det var tråkigt att inte få vara med på isen, men samtidigt tyckte jag att vi som lag spelade så stabilt och bra att jag egentligen aldrig var orolig. Jag visste att de skulle fixa finalplatsen.

Lagom till den första finalen som spelas i Växjö på tisdagskvällen är Robert Rosén spelklar igen. Han har redan ett SM-guld med Växjö från 2015. Nu hoppas han på ett andra.

– Jag är ordentligt spelsugen nu. Det kan jag lova, säger han.

Läs mer: Elias Pettersson: ”Jag glömmer aldrig de som har hjälpt mig att nå hit”

Läs mer: Guide: Allt inför SM-final 1 mellan Växjö och Skellefteå