Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-16 09:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ishockey/steen-kan-vinna-stanley-cup-till-pappans-jubel/

Ishockey

Steen kan vinna Stanley Cup – till pappans jubel

Alexander Steen. Foto: Richard Ulreich/CSM/REX

Fem svenskar är med när Stanley Cup-slutspelet ska avgöras. 

St. Louis Blues Alexander Steen är den som väntat längst på att få lyfta den åtråvärda pokalen. Händer det kommer även pappa Thomas jubla. 

Alexander Steen gjorde debut i NHL för 14 år sedan. Då spelade den Kanadafödde svensken för Toronto Maple Leafs men sedan säsongen 2008/2009 tillhör han St. Louis Blues. 

Årets säsong har inte varit Steens bästa personligen, men den har varit det för laget. St. Louis har chansen att vinna klubbens första Stanley Cup-trofé någonsin. 

För den nu 35-årige Alexander Steen innebär det att han har möjlighet att kröna en lång karriär med att lyfta den finaste pokalen inom ishockeysporten. 

Det var något som pappa Thomas Steen, legendar i Winnipeg Jets, inte mäktade med under sin annars framgångsrika tid i NHL. 

Thomas ser med stor glädje på när sonen närmar sig familjens första Stanley Cup-titel. 

– Jag kan njuta mer av det här än när jag själv spelade. Jag vet lite mer nu än då. Jag uppskattar hela upplevelsen. Man vet inte om man någonsin får chansen att se det här. Jag är väldigt tacksam, säger Thomas Steen till NHL.com. 

Alexander och Tomas Steen är den fjärde far-son-duon inom NHL där båda nått upp till över 600 poäng var. Detta sedan Alexander producerade tre assist i en match mot Detroit i mars. 

Därtill är det bara två andra far-son-duos som kommit upp i 900 spelade matcher i ligan. 

Men ingen av dem har som sagt vunnit Stanley Cup, vilket Alexander talat om tidigare i en intervju med Aftonbladets Per Bjurman. 

– Det var lite andra tider och omständigheter när farsan spelade. Då hade ligan inget lönetak, så det fanns några riktiga ”powerhouses”. Han fick till exempel möta 80-talets Edmonton Oilers i slutspelet flera gånger. Det var ju inte så lätt, säger Alexander Steen till Aftonbladet.

Edmonton vann fem Stanley Cup under Thomas verksamma år i Winnipeg och lagen var ständigt på samma sida av slutspelsträdet. 

Samtidigt är Alexander tydlig med sina ambitioner att till slut vinna pokalen. 

– Men ja, jag har längtat länge och det är klart att det kittlar lite nu när vi kommer så här nära, säger Alexander Steen. 

Utöver Steen spelar även Oskar Sundqvist och Carl Gunnarsson i laget. Sundqvist gör sin första hela NHL-säsong och är poängbäst av svenskarna med sina 14 mål och 17 assist. 

I motståndarlaget Boston Bruins spelar Marcus Johansson och Joakim Nordström. Johansson blev trejdad till laget i slutet av februari och har presterat starkt i slutspelet med sina elva poäng på 19 matcher. 

Även för Marcus Johansson hade det inneburit första Stanley Cup-trofén om Bruins står som segrare i finalserien mot St. Louis Blues. Han spelade många säsonger i Washington Capitals men hade lämnat när laget säsongen 2017-18 fick lyfta pokalen. 

– Det var med blandade känslor jag tvingades uppleva det. Jag vet hur hårt de hade kämpat under så många år för att nå finalen, men helt klart var det surt att de gick och blev mästare sedan jag just lämnat klubben. Men sådan är hockeyn och förhoppningsvis får jag stå som vinnare i år, säger Marcus Johansson till Expressen

Det är två svenska NHL-veteraner som möts i Stanley Cup-finalen. Johansson gör sin nionde säsong medan Alexander Steen för sin 14:e. 

Johansson har en relation till Steen sedan tidigare. 

– Vi gjorde OS i Sotji ihop 2014, så lite känner vi varandra. Jag har stor respekt för honom, han är en bra kille och spelare, säger Johansson till Expressen. 

Läs mer: Steen passerade milstolpe i NHL-karriären 

Fotnot: Anton Blidh tillhör Boston Bruins men har tillbringat större delen av säsongen i farmarlaget Providence Bruins.