Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ishockey

Storstryk i finalen men en historisk svensk silvermedalj

USA satte stopp för de svenska gulddrömmarna.

Sverige fick storstryk i lördagskvällens final i U18-VM. 

USA vann med 9–3 efter att ha avgjort matchen med sex mål i den andra perioden.

– Jag är väldigt stolt över silvret, men det är klart att förlusten svider, säger förbundskaptenen Ylva Martinsen.

 

 

– Vi är alla tävlingsmänniskor och det är aldrig roligt att förlora. Men tar jag ett steg tillbaka och tänker på turneringen i stort är jag självklart jättenöjd med det som vi har uträttat under de här dagarna.

Direkt efter en finalförlust är det ofta känslan av besvikelse som är den starkaste. Särskilt när det i finalen stundtals var spel mot ett mål, och de svenska spelarna som helhet gjorde sin svagaste insats under VM-turnering.

Den här gången finns det dock anledning för de svenska damjuniorerna och ledarna att snabbt skaka av sig den känslan, och i stället påminna sig själva och varandra om vägen fram till finalen.

För trots förlusten i lördagskvällens final mot USA i ryska Dmitrov åker de hem till Sverige med en historisk framgång i bagaget.

Det här är första gången som Sverige har tagit silver i U18-VM och första gången någonsin i damhockeyns VM:s historia, både när det gäller U18-VM och senior-VM, som det inte var USA och Kanada som möttes i finalen.

Sveriges finalplats visade att damhockeyn i Europa är på väg åt rätt håll..

Den här gången räckte dock inte de svenska spelarnas energi hela turneringen, något som blev tydligt i finalen.

Urladdningen i fredagskvällens semifinal mot hemmanationen Ryssland hade kostat för mycket.

Sverige fick annars något av en drömstart i finalen när de tog ledningen med 1–0 redan i den andra minuten.

Efter det målet tog dock USA över, och när Britta Curl i periodens sista minut ökade på USA:s ledning till 3–1 i powerplay var det som om luften gick ut Sverige.

– Det målet var tufft, och jag tror det var där någonstans vi slutade tro på det, säger Ylva Martinsen.

Under andra perioden var det USA som styrde och ställde totalt på isen.

Inte ens sex minuter av mittenperioden var spelade när USA hade ökat på sin ledning till 8–1.

Efter det målet valde Sverige att göra ett målvaktsbyte.

Luleås målvakt Anna Amholt, som hade storspelat hela vägen fram till finalen och som efter finalen utsågs till VM:s bästa målvakt, byttes ut.

In kom Miranda Dahlgren som fick släppa in ett mål innan den andra perioden var över.

Sverige fick bara i väg ett enda skott under perioden, och därmed var finalen avgjord.

De svenska spelarna ska dock ha beröm för sitt sätt att hantera den tredje perioden.

Trots den tuffa andra perioden, och trots att matchen var avgjord, gjorde de en riktigt stark insats i den avslutande perioden och kunde snygga till förlustsiffrorna.

I inledningen av perioden reducerade Jenny Antonsson till 9–2 och i mitten av perioden gjorde Lina Ljungblom 9–3 som också blev matchens sista mål.

– Vi har högt i taket i omklädningsrummet och inför den tredje perioden pratade vi om att det här skulle bli våra sista 20 minuter tillsammans, och då skulle vi också avsluta på ett bra sätt, säger Ylva Martinsen.

– Det är annars lätt att det blir tyst och tomma blickar, men några av våra ledande spelare tog tag i det och såg till att vi kunde göra ett omtag.

Årets VM-turnering var Ylva Martinsens sista resa med gänget. Efter tre år som förbundskapten tar hon i april över ansvaret för Damkronorna.

– Flera av spelarna i årets lag kan vara med både ett och två VM till eftersom de är så pass unga, och förhoppningsvis kommer de att ha stor nytta av de erfarenheter de har gjort under den här turneringen.