Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-24 04:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ishockey/streckdrama-in-i-det-sista-i-shl/

Ishockey

Streckdrama in i det sista i SHL

Örebros målvakt Jhonas Enroth. Foto: Johan Bernström/Bildbyrån

Vilket lag vinner serien och en miljon kronor? Vilket lag blir det sjätte kvartsfinallaget? Ska Örebro ta den fjärde platsen i åttondelen? Vilket lag tar den åtråvärda fjärdeplatsen?

Streckdramatiken är total inför SHL:s sista omgång. 

Rätta artikel

Örebro var länge uträknat. Sedan köpte klubben in förre NHL-målvakten Jhonas Enroth och plötsligt började laget vinna.

Nu slåss man med Brynäs och Linköping om den sista platsen i åttondelsfinalerna. På de tolv omgångar som spelats sedan landslagsuppehållet har Örebro tagit 14 poäng mer än Brynäs och 18 poäng mer än Linköping.

Just nu har Örebro tiondeplatsen på bättre målskillnad än Brynäs. Örebro möter Malmö borta i sista matchen. Det blir tufft, då Malmö fortfarande har chansen att gå direkt till kvartsfinal och har massor att spela för.

Brynäs möter Frölunda borta, ett Frölunda som redan är klar trea i tabellen och som troligen kommer att vila många spelare.

Det kan vara Brynäs chans.

Linköping möter HV 71 i Jönköping, lite av en drömmotståndare då Linköping har tio raka segrar i Kinnarps arena.

Högre upp i tabellen är tre lag inblandade i striden om två direktplatser till kvartsfinalspel. Malmö är nedanför strecket, två poäng efter Skellefteå som ligger på den eftertraktade sjätteplatsen.

Växjö är en poäng före Skellefteå.

I sista omgången åker Växjö till Luleå som slåss om seriesegern. Skellefteå möter Rögle i Ängelholm och Malmö tar alltså emot Örebro.

Trekampen kan sluta med att målskillnaden avgör vilka lag som går till kvartsfinal och då är det fördel Skellefteå som har 19 plusmål. Sämst målskillnad har regerande mästarna Växjö, som alltså kan få spela åttondelsfinal.

På fjärde plats ligger just nu Djurgården och det är en placering laget gärna vill behålla. Den ger nämligen hemmaplansfördel i kvartsfinalen.

– Man får en extra fördel på hemmaplan och det tycker jag vi ska försöka ta. Vi har en bra publik i ett slutspel så det kan vara viktigt, säger Djurgårdens tränare Robert Ohlsson.

En poäng räcker, så har Djurgården fjärdeplatsen i kraft av sin målskillnad. Men laget möter Färjestad i Karlstad, så uppgiften kunde vara lättare.

Och så är frågan vilket som ska vinna grundserien i år, och den miljon vinnarna får. Färjestad slog Luleå i tisdags och gick förbi, och har också fördel av att led med två poäng och ha bättre målskillnad.

Det enda som egentligen är riktigt klart inför den sista omgången är att Timrå blir sist och Mora näst sist i årets grundserie.