Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ishockey

Succémålvakten i tårar

Linus Söderström kunde inte hålla tårarna borta efter förlusten mot Finland.
Linus Söderström kunde inte hålla tårarna borta efter förlusten mot Finland. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Juniorkronornas målvakt Linus Söderström var knäckt efter semifinalförlusten mot Finland.

”Det här är det värsta jag har varit med om i hela mitt liv. Vi är återigen sämst när det gäller och det håller inte.”

19-årige Linus Söderström står i den mixade zonen några meter från isen i Hartwall arena i Helsingfors. Skärmen på kepsen är långt nerdragen över ansiktet men den kan inte dölja tårarna i hans ögon.

En dryg halvtimme har gått sedan domaren blåste av matchen och Linus Söderström är fortfarande både ledsen och besviken.

– Det här påminner både om vår prestation i förra årets junior-VM i Toronto och i U18-VM för två år sedan, säger Linus Söderström som även båda de gångerna fick uppleva hur ont det gör att förlora semifinaler i ett mästerskap.

– Som vanligt gör vi ett jävligt bra gruppspel. Vi är obesegrade där och spelar skitbra i kvartsfinalen, men sedan när det kommer till semifinal är det som om vi bara, jag hittar inte ens ord för det, fortsätter Linus Söderström.

Djurgårdens 19-årige målvakt, som den här säsongen är utlånad till allsvenska Vita Hästen, har storspelat under junior-VM i Finland. Han har radat upp fina insatser med storspelet i gruppspelsmatchen mot USA, som Sverige vann med 1–0 som den absoluta höjdpunkten.

Även i måndagens semifinal mot Finland gjorde Linus Söderström en riktigt bra match, Han kan inte på något sätt lastas för de två mål som han tvingades släppa in, men det är ingen tröst när drömmen om att få avsluta sin juniorkarriär med en mästerskapsfinal är borta.

– Första perioden var vi bra men i andra perioden maler de ner oss och det blev bara skit, säger Linus Söderström.

– Jag vet inte varför vi inte kommer upp i vår normala nivå. Jag har ingen aning faktiskt, fortsätter Linus innan han med snabba steg går tillbaka till omklädningsrummet.

I morgon är alltid en annan dag men just där och då gav det liten tröst till en tonåring som drömt om att få en guldmedalj runt halsen.