Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-22 17:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ishockey/supportarna-avblaser-bojkott-pa-arenorna/

Ishockey

Supportrarna blåser av bojkott på arenorna

Djurgårdens supportergrupp Järnkaminerna och AIK:s supportergrupper avblåser bojkotten av försäljning på arenorna. Foto: Nils Petter Nilsson/TT

Djurgårdens supportergrupp Järnkaminerna och AIK:s supportergrupper har blåst av sin bojkott mot all försäljning på Hovet och Globen.

Rätta artikel

Det var i början av december som Järnkaminerna tillsammans med AIK:s supportergrupper valde att bojkotta all försäljning i kioskerna och barer på Hovet och Globen. Detta som en protest mot de höga priserna på mat och dryck för alla besökare. 

– AIK började bojkotten och vi hakade på när vi hade match. Det grundar sig i att priserna har skenat iväg ganska mycket senaste åren. Många erbjudanden har försvunnit och har ersatts av ordinarie priser vilket har gjort att det blivit dyrare för framför allt familjer att gå på hockey. Det ville vi försöka ändra på, säger Järnkaminernas ordförande Viktor Adolfsson. 

Diskussionen har pågått sedan tidigare.

– Många har reagerat, särskilt de som går mer sällan på matcherna, de som kanske har barn som vill ha olika saker att äta. Jag vet att några av materbjudandena har försvunnit så det blev mycket dyrare att äta för oss som går ganska ofta. Så diskussionen har funnits. 

Adolfsson menar att responsen från supportrarna bara varit positiv över bojkotten. 

– Rent responsmässigt har det inte varit något negativt alls, många tycker att det är bra. Vi får inte ut några siffror på hur försäljningen har gått men vid kioskerna känns det som att det har varit mindre köer. Jag vet att AIK bara bojkottat kioskerna, vi har även bojkottat barerna. Vi från Järnkaminerna tyckte att det var konstigt att inte bojkotta baren också då pengarna går till samma ställe.

Dialogen mellan AIK och Djurgården beskrivs som bra och Viktor Adolfsson menar att det har varit en fördel att bojkotta tillsammans.

– Vi vet att vi är mycket starkare om vi gör samma sak ihop och det var väldigt viktigt att vi kom överens om när vi skulle avblåsa och hur vi skulle gå ut med det. Det är jätteviktigt, säger han. 

Hur har diskussionerna med SPG Arena Catering sett ut?

– Vi har haft mycket kontakt via våra klubbar och Stockholm Live från början. Ett av våra grundkrav var att vi skulle träffas till slut vilket vi, klubbarna, Stockholm live och Stureplansgruppen gjorde. Där diskuterade vi frågor som priser, service och utbud. Vi kom in med förslag till priser där vi fick fram en del saker som vi tycker är tillräckligt för att avblåsa detta. 

Barn- och matmenyerna kommer att bli billigare. Nu ligger i princip allt i nivå med priserna på Friends Arena och Tele2 Arena skriver Järnkaminerna på sin hemsida. 

– Det är inte direkt billigt där heller men det kan vara svårt att få ned mycket mer. Stockholm Live vill ha i princip samma pris på alla sina arenor, oavsett vilka som sköter försäljningen. Det viktigaste för oss var att dels få ner ett antal produkter som hade ett överpris, dels barnmenyerna men även matmenyerna som gör att man kommer kunna äta och köpa en läsk för hundra kronor. 

Viktor Adolfsson tror att det finns möjligheter att sänka vissa andra priser ytterligare och diskutera. 

– Det är inte så att vi tycker att allt är frid och fröjd men vi tror att vi kan avblåsa och sedan samarbeta tillsammans och försöka hitta fler erbjudanden.

Efter säsongen och även inför nästa säsong kommer de inblandade parterna ses för fortsatta diskussioner.

– Det är jättebra att man kan stämma av. De får också lite perspektiv på vad folk tänker ute på arenorna och vad vi supportrar tycker. Det är jättebra för båda parter att man kan vara med och påverka, säger Viktor Adolfsson. 

DN har försökt nå Stureplansgruppen Arena Catering men utan framgång.

Läs mer: Supportrar bojkottar Hovets kiosker efter prishöjning