Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-21 02:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ishockey/supporterklubben-om-stodet-till-tobias-forsberg-tecken-pa-hur-vacker-idrotten-kan-vara/

Ishockey

Supporterklubben om stödet till Tobias Forsberg: ”Tecken på hur vacker idrotten kan vara”

Tobias Forsberg får stort stöd från Hockeysverige. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Tobias Forsberg hyllas runt om i Sverige efter den allvarliga skadan den 26 december 2018.

Leksandsforwardens framtid som ishockeyspelare är oviss – men 30-åringen har ett mycket stort stöd från de egna och motståndarnas spelare och fans.

– Det är ett tecken på hur vacker idrotten kan vara, säger Niklas Niva Sjökvist, ordförande i supporterklubben Leksand Superstars.

Rätta artikel

Det var på annandag jul som olyckan var framme för publikfavoriten och en av Leksands kulturbärare.

Leksand mötte Almtuna i hockeyallsvenskan inför storpublik i hemmaarenan.

I slutet av andra perioden utspelade sig otäcka scener i Tegera Arena.

Efter en kollision åkte Tobias Forsberg in i sargen med huvudet före.

Publiken höll andan.

– Jag satt på läktaren precis i kurvan bakom där det hände. Jag var nära händelsen och jag fick en dålig känsla direkt, säger Niklas Niva Sjökvist.

Tobias Forsberg blev liggande länge på isen och fördes till sjukhus i ambulans och det visade sig att han fått en allvarlig nackskada.

Efter den otäcka skadan har Forsberg inte bara fått ett stort stöd av Leksands fans utan hela Hockeysverige har ställt sig  bakom forwarden som spelat i dalalaget sedan säsongen 2011/2012.

Tobias Forsberg har hyllats med banderoller, dekaler, tifon, ramsor med mera och på landets arenor i SHL och allsvenskan.

– Det är ett tecken på hur vacker idrotten kan vara. Även om man är antagonister och inte är vänner på plan så backar man ändå upp varandra när svåra saker händer. Det är fint att se hur folk ställer upp, säger Niklas Niva Sjökvist.

Han är djupt tacksam för det stöd motståndarnas fans visat.

– Jag har långt ifrån sett alla hyllningar. Men när Södertälje tog emot Västerås hemma fick man en tår i ögonvrån. Det var vackert att se när alla ställer sig och applåderar, säger Niva Sjökvist.

Själva har Leksand Superstars satt upp en banderoll på sin supportersektion och gjort ett tifo som blev väldigt uppskattat. 

Och gjort en hyllning i matchminut 19.

– När hela arenan ställer sig upp och hyllar Tobias i 19:e minuten får man gåshud över hela kroppen, säger Niva Sjökvist.

Han förklarar:

– Folk behöver ge utryck för känslorna man har. Det är viktigt att man tillsammans kan kanalisera energin som man har, säger han.

Informationen kring Tobias Forsbergs skada är knapphändig.

– Jag vet inte mer än någon annan. Det blir bara spekulationer, säger Niva Sjökvist.

Klart är att Tobias Forsberg inte kommer att spela mer den här säsongen.

Leksands supportrar vill göra mer för Tobias Forsberg.

– Det finns ett stort intresse att dra i gång med insamlingar. Men vi förespråkar att vi ska ge familjen lugn och ro. När vi i samråd med familjen är redo att göra något kan vi trycka på knappen, säger Niva Sjökvist.

Drygt sex veckor efter den svåra skadan har nu Tobias Forsberg uttalat sig för första gången. 

Han gjorde det på Leksands hemsida.

”Jag har först nu på slutet tagit del av några av alla era hälsningar. Jag känner mig verkligen rörd och det ger mig stöd i denna väldigt svåra tid. Ett stort tack till alla leksingar, resten av Hockeysverige och alla andra för er värme och omtanke! Tack!”, hälsar Forsberg.

På sin hemsida skriver Leksand att Forsbergs skada är mycket allvarlig. Rehabiliteringen och läkningen är en lång process.

Men alla är djupt berörda av Tobias Forsberg,

Hur tror du det påverkat laget?

– Jag tycker att spelarna har blivit ännu mer sammansvetsade och när klacken sjunger ”tre poäng för Tobbe Forsberg” tycker jag man nästan kan se hur det lyser i ögonen när spelarna tackar klacken efter matcherna. Det blir någon slags knyta näven effekt när de spelar för Tobbe.

På fredagskvällen möter Leksand serieledande AIK på Hovet.

Leksand har klättrat till tredjeplats i hockeyallsvenskan efter en darrig inledning på säsongen.