Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ishockey

Sven Gustavsson: Svensk hockey är bättre än någonsin

Adam Larsson, Oliver Ekman Larsson och Mikael Backlund – bland de bästa någonsin?
Adam Larsson, Oliver Ekman Larsson och Mikael Backlund – bland de bästa någonsin? Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Svensk ishockey har aldrig varit bättre än nu. 

97 spelare i NHL, ett lag vann VM-guld ifjol, ett nästan helt nytt är på väg dit i år och minst en svensk vinner Stanley Cup. Juniorkronorna missade med minsta tänkbara marginal sitt VM-guld och i sommarens draft är en svensk tippad att gå först.

”Vår bästa tid är nu.”

Jan Malmsjös melodi kan verkligen Tommy Boustedt och de andra som styr svensk hockey just nu ha som sin signaturmelodi.

För nu 2018 är svensk herrhockey bättre på toppen i världshockeyn än vad den varit någon gång tidigare.

Antalet svenska spelare i världens bästa liga har bara växt de senaste åren. Den här säsongen spelade 97 svenskar i NHL. Nytt rekord igen. Förmodligen når antalet över 100 nästa år. Bara Kanada och USA har fler här.

Men det slår mig hur bra bredden på toppen är just nu när jag ser Tre Kronor slå Lettland i en rysare i VM:s kvartsfinal. 

Tre Kronor vann VM-guld med 19 NHL-spelare i fjol.

Men årets lag är nästan ett helt nytt lag jämfört med fjolårets mästarlag. Ändå går årets Tre Kronor, med 20 NHL-spelare, in i semifinalen mot USA obesegrade.

Bara tre av årets spelare var med i fjol, backarna Oliver Ekman Larsson och John klingberg, samt forwarden Dennis Everberg.

Resten är utbytta. Ändå verkar Tre Kronor minst lika starkt i år.

Bara det visar på en enorm bredd.

Årets Tre Kronor, med en stomme från det juniorlandslag som vann JVM 2012, med Mika Zibanejad som guldhjälte då och förstecenter nu, är också betydligt yngre. 

En helt ny generation har tagit över utan Lundqvistare och Zetterbergare, Sedinare eller ens en Bäckström. 

Det är framtidens Tre Kronor vi ser i Köpenhamn just nu.

Kul också att svenska hockeyfans får se toppen på isberget som kallas ”svenska backundret”. Då är ändå inte Erik Karlsson, Victor Hedman, Anton Strålman, Oscar Klefbom, Jonas Brodin, Patrik Nemeth och Alexander Edler med.

Men bevisen för att svensk hockey aldrig varit bättre stannar inte där.

Tittar vi på svenska spelare som varken spelar om Stanley Cup eller om VM-guld är det spelare som den här säsongen dominerat i världens största ligor.

I världens näst bästa liga KHL vann inte bara Anton Lander Gagarin Cup med sitt Ak Bars Kazan. Han utsågs till finalseriens bäste forward.

Linus Omark var tvåa i assistligan och fyra totalt i poängligan. Patrik Hersley vann backarnas skytteliga och var tvåa i deras poängliga, före Staffan Kronwall.

Målvakten Lars Johansson släppte in minst mål av alla i snitt.

I slutspelet var Omark tvåa i poängligan före Richard Gynge.

I Schweiz var svenskdominansen ännu tydligare. Eller vad sägs om Fredrik Pettersson, Nicklas Danielsson och Viktor Stålberg, som etta, tvåa och trea i skytteligan. Pettersson var också tvåa totalt i poängligan.

Efter VM är det bara Stanley Cup kvar av stora bucklor att vinna den här säsongen. Och även där vinner en svensk i år. 

Ja, minst en svensk alltså.

Vinner Winnipeg blir det bara en, Tobias Enström och Stanley Cup-bucklan får besöka Nordingrå i sommar.

Men Vegas William Karlsson och Oscar Lindberg har också chansen. Liksom Tampas Victor Hedman och Anton Strålman och Washington-trion Nicklas Bäckström, André Burakovsky, samt Christian Djoos.

Hedman är favorit till backpriset vid NHL:s prisgala i Las Vegas, där säkert också Daniel och Henrik Sedin kommer att prisas.

Men inte ens där är det stopp.

Rankningen inför årets draft talar för att 2018 kommer den andra svensken genom tiderna efter Mats Sundin 1989 att väljas först.

Där talar vi om svensk hockeys nästa framtidsman Rasmus Dahlin.

Och då har jag inte ens nämnt Elias Pettersson...

Läs mer: Så bygger man ett medaljlag på svenskt vis 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.