Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ishockey

Sverige klart för historisk final i U18-VM: ”På tiden att vi utmanar USA och Kanada”

Svenska spelare jublar efter segern.
Svenska spelare jublar efter segern. Other: Stefan af Bjur

Den historiska bedriften är ett faktum.

Sverige är för första gången klart för final i damernas U18-VM i hockey. 

Efter 2–1 i semifinalen mot hemmanationen Ryssland väntar USA i en match om guldet.

Lördagens final blir den första i turneringens elvaåriga historia där inte USA och Kanada möts.

I fredagens semifinal tog Sverige ledningen mot Ryssland inför storpublik, i spel i numerärt överläge, i den andra perioden (Josefin Bouveng). Ryskorna kvitterade åtta minuter in i slutakten, men det svenska svaret kom blixtsnabbt.

Damjuniorerna hade bestämt sig för att skriva historia – och Jenny Antonsson satte avgörande 2–1, också det i powerplay. För framspelningen stod 17-åriga Leksandsbacken Maja Nyhlén Persson, som tidigare på fredagen togs ut i Damkronornas OS-trupp.

– Det är jättehäftigt att få vara med och skriva historia, sade Nyhlén Persson till DN redan inför fredagen, när det stod klart att det skulle bli ett europeiskt lag i VM-final.

Luleåmålvakten Anna Amholt gjorde ännu en stark insats.
Luleåmålvakten Anna Amholt gjorde ännu en stark insats. Foto: Stefan af Bjur

När DN når förbundskaptenen Ylva Martinsen på fredagskvällen är hon fortfarande i ett segerrus.

– Jag är jätte-, jättestolt. Det är så roligt med den här gruppen, de jobbar verkligen som ett lag och det känns hela vägen in i hjärtat, säger hon.

– Jag vet inte om spelarna har förstått vad det är de har gjort. Men det är jättekul att det är Sverige som får bryta den här trenden och spela final.

U18-landslaget blev fyra i samma mästerskap i fjol och tog brons 2016. I första gruppspelsmatchen i år tog Sverige en skrällpoäng mot USA. Nu väntar samma amerikanskor i ett gulddrama.

– Det gäller att återigen samla kraft och göra en maxprestation, säger Martinsen. 

Hur värderar du den här framgången för svensk damhockey, i ett större perspektiv? 

– Det var ju i Turin (OS-silvret 2006) som Sverige senast var i en final, så det är på tiden att vi utmanar USA och Kanada. På juniornivå kan vi verkligen göra det. Förhoppningsvis innebär det att vi i framtiden även kan göra glappet mindre på seniorsidan.

Finalen i U18-VM spelas 17.30 svensk tid på lördagen. I bronsmatchen möter Ryssland Kanada, som föll med 3–4 mot USA i sin semifinal.