Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ishockey

Sverige vann i VM-premiären

Foto: Nils Jakobsson/Bildbyrån

Ett slagskott från Olivia Carlsson gav Damkronorna den start på VM-turneringen laget strävat efter.

Men segern satt långt inne – det återstod åtta sekunder av matchen mot Tjeckien när Carlsson ordnade 3–2.

”De överraskade, men vi spelade disciplinerat”, säger Olivia Carlsson.

Att Modoforwarden skulle bli matchhjälte var inte helt väntat.

– Hon hade bara gjort ett mål på 46 landskamper tidigare, så det var rätt så överraskande att det var hon som gjorde målet. Det var ett jättefint slagskott som gick in, säger förbundskaptenen Leif Boork till TT.

Boork förvånades inte över att Tjeckien blev en hård nöt att knäcka.

– Tjeckien har ett bättre lag än vad många tror och är ett av de lagen som kommer att vara med och utmana bakom de givna favoriterna Kanada och USA, sade den svenske förbundskaptenen.

Petra Herzigova inledde målskyttet i mitten av den andra perioden och gav Tjeckien ledningen, innan Sabina Küller kvitterade i slutet av andra i boxplay, spel fyra mot fem.

Hanna Olsson gav Damkronorna ledningen i början av den tredje perioden. 1.22 in i den tredje perioden var Hanna Olsson framme och gav Sverige ledningen med 2–1. I mitten av perioden kvitterade Aneta Ledlova innan Olivia Carlsson satte det viktiga 3–2-målet i slutsekunderna.

– Väldigt viktigt för matchen var att vi dödade ett 3 mot 5-läge och ett 4 mot 5-läge i andra perioden. Sett över hela matchen så tycker jag att det är ett rättvist resultat. Vi gör en riktigt bra match mot ganska tekniska motståndare, säger Leif Boork.

Brynäsforwarden Anna Borgqvist utsågs till matchens lirare och Boork vill även lyfta fram backen Emma Eliasson (Luleå) och målskytten Olivia Carlsson.

I den andra matchen i B-gruppen vann Schweiz mot Japan med 4–2. Damkronorna möter Japan på onsdag.

Så spelas VM

Åtta lag deltar i VM och de fyra främsta från fjolårets turnering i Malmö spelar i grupp A, USA, Kanada, Finland och Ryssland. De två främsta lagen går till semifinal och trean och fyran till kvartsfinal.

Sverige spelar i grupp B mot Tjeckien, Japan och Schweiz. De två främsta lagen går till kvartsfinal och trean och fyran möts i nedflyttningsspel, bäst av tre matcher, där förloraren åker ur A-VM.

Sveriges återstående gruppspelsmatcher:

Onsdag 30 mars: Japan (02.00).

Fredag 1 april: Schweiz (02.00).

Kvartsfinaler spelas natten mot lördag den 2 april, semifinaler natten mot måndag den 4 april och bronsmatch och final och bronsmatch natten mot tisdag den 5 april.

Nedflyttningsmatcherna spelas 1, 3 och eventuellt 4 april.

De fem främsta lagen är klara för OS i Sydkorea 2018. För övriga tre lag väntar OS-kval nästa säsong.