Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ishockey

Tålamod nyckelordet för bästa backarna någonsin

KÖLN. Tre Kronor har aldrig tidigare haft en bättre backuppsättning i ett VM.

– Ja, tittar man på meritlistan är det på det sättet. De flesta av dem har spelat något VM förut och några även World Cup. Dessutom har Edler och Ekman Larsson spelat OS-final och Hedman och Strålman har spelat Stanley Cup-final, säger Tre Kronors assisterande förbundskapten Peter Popovic.

I lördagens VM-semifinal ställs Tre Kronors backar mot Finland där tålamod blir nyckelordet.

– Om jag ska beskriva hela vår backuppsättning som enhet skulle jag säga att det är rörligheten och spelskickligheten som är det genomgående temat i den här gruppen, säger Peter Popovic.

På fredag vid lunchtid lämnade Tre Kronors spelare kvartsfinalorten Paris och återvände ”hem” till Köln där de på nytt installerade sig i omklädningsrummet i träningsarenan som har varit deras bas sedan laget inledde VM-resan den 3 maj.

Finlands skrällseger över USA i kvartsfinalen innebär att Sverige i lördagskvällens semifinal i Lanxess arena i Köln ställs mot ett lag som gör få misstag defensivt och som är beredda – och snabba – när möjligheten till spelvändning kommer.

Något som de svenska backarna vet och är redo för.

– Finland gillar att spela det defensiva spelet. De vill att motståndarna ska bli lite uttråkade och tappa tålamodet och göra det där extra lite chansaktiga passet. När det händer är de där och då smäller det. Därför gäller det att vi är tålmodiga, lägger puckarna djupt bakom dem och förlitar oss på vårt presspel som är riktigt bra, säger Anton Strålman.

Finland kommer i gengäld att ställas mot en av världens bästa målvakter Henrik Lundqvist och framför Lundqvist finns den bästa backuppsättning som Sverige har haft i ett VM.

Tre Kronors assisterande förbundskapten Peter Popovic är backansvarig och så här beskriver han de tre backparen:

– Anton Strålman och Victor Hedman var det backpar som vi startade i stort sett alla matcher i World Cup med – och de har fått den rollen här i VM också.

– Strålman är vår rutinerade kille och han har fått lite av papparollen i den här gruppen. Hedman har de senaste två-tre säsongerna vuxit ut till en gigant.

– När det gäller Oliver Ekman Larsson och Jonas Brodin är båda två spelskickliga och rörliga på isen även om Brodin mer ses som en defensiv back och Oliver som en offensiv.

– På isen ser de nästan likadana ut – de är nästan lika långa, rör sig på ungefär samma sätt och är till och med lite lika utseendemässigt.

– Går vi vidare till nästa par Alexander Edler och John Klingberg är Edler vår mest fysiske back. Han sticker ut på det sättet och är lite annorlunda jämfört med våra övriga backar. Men även om Edler är mer fysisk har han också mycket spel i sig.

– Klingberg har en otroligt lätt skridskoåkning och han vågar göra saker med pucken i trånga lägen.

Utöver de här sex backarna finns också Växjös Philip Holm i truppen. Han är därmed den ende backen som inte har hämtats från NHL.

Philip anmäldes till truppen när Oliver Ekman Larsson missade två matcher på grund av förkylning och 25-åringen har spelat riktigt bra i de matcher som han har fått chansen i.

– Philip Holm – och även Calle Rosen som var med på VM-resan men som inte anmäldes – är en modern back som har en internationell skridskoåkning. Det är den som har gjort att Philip har kommit så här långt. Både Philip och Calle har gjort en häftig resa på kort tid, säger Peter Popovic.

Bra fart och bra skridskoåkning blir allt viktigare för hockeyspelare. Hockeyn är inne i en trend där det går allt fortare ute på isen och där fart är det som prioriteras – man ska sätta press och åka mycket skridsko.

– Det är möjligt att pendeln om en tid slår över till något annat – det går ofta trender i det här – men just nu ser det ut på det sättet, konstaterar Peter Popovic.

Med sex av sju backar till vardags i NHL har det tagit sin tid för de svenska VM-backarna att vänja sig vid den stora rinken men för varje VM-match har det sett allt bättre ut.

Det finns dock fortfarande en del skönhetsfläckar kvar att jobba bort. I semifinalen mot Finland är planen att de också ska vara borta.

Läs mer: Guide: Allt inför semifinalen Tre Kronor-Finland

Fakta. Tre Kronors VM-backar

Victor Hedman

Ålder: 26 år

Klubb: Tampa Bay

Anton Strålman

Ålder: 29 år

Klubb: Tampa Bay

Oliver Ekman Larsson

Ålder: 25 år

Klubb: Arizona

Jonas Brodin

Ålder: 23 år

Klubb: Minnesota

John Klingberg

Ålder: 24 år

Klubb: Dallas

Anton Edler

Ålder: 30 år

Klubb: Vancouver

Philip Holm

Ålder: 25 år

Klubb: Växjö