Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ishockey

Talangen visade vägen för Brynäs

Brynäslegendaren Janne Larsson fick sin tröja hissad i Gavlerinken före matchen mot Linköping. Men det var en 17-åring som visade vägen på isen när Brynäs tog sin andra seger för säsongen, (4–3 efter förlängning.

– Han är så ung men spelar som om han är mycket äldre. Jens är äkta vara, han kommer bli en otrolig spelare, säger Löökes forwardskollega Bill Sweatt.

17-åringen – som är född i Gävle, har Valbo som moderklubb och fostrats i Brynäs juniorverksamhet – spelar med en respektlöshet och en kreativitet som Gävlelaget verkligen behöver efter den tyngsta SHL-starten på många år.

Och mot Linköping visade Jens Lööke vägen direkt med sitt första SHL–mål i karriären, redan efter 1.39 av första perioden.

Brynäsikonen Larsson, med 16 säsonger och 657 matcher i Brynäströjan, hann knappt kliva av isen innan Lööke stänkte in 1–0 på en retur.

– Jättekul! Jag har haft en del chanser så det var jätteskönt att få stänka dit den, säger Lööke glad men lite generad över uppmärksamheten efteråt.

Nu räckte inte hans mål ensamt till segern, tre äldre kollegor fick bidra till målskyttet också.

Amerikanen Bill Sweatt, 26 år, avslutade kliniskt i plockhandskrysset (2–0) halvvägs in första perioden.

I andra snärtade 32-åringen Jonas Nordquist in 3–1 i powerplay och i förlängningen sköt 26–årige backen Oscar Eklund hem bonuspoängen och säsongens andra seger (4–3) efter 3.08 av förlängningen.
Sweatt hyllar

Men Löökes första SHL-mål tog forwardstalangen upp på delad andraplats i den interna poängligan (1+2) och det är bara början tror Bill Sweatt.

– Han har alla verktyg som behövs, fantastiska händer, bra skott och skyddar pucken bra trots att han är en ung grabb och inte är så stor i kroppen. Han är orädd, tar kriget och vinner många närkamper mot de som är mycket större än han själv.

Men så var det ju det här med istiden.

Lööke snittade tredje minst i Brynäs före matchen och assisterande tränaren Ove Molin håller med om att det kanske borde bli mer framöver:

– Ja absolut, istid förtjänar man och det har han gjort. Men det finns situationer i matcherna som vi inte alltid vill utsätta de här unga killarna för. Som slutet av en period, tekningar i slutet av matcherna. Det kan uppstå situationer som de inte rår över och det vill vi inte utsätta dem för.