Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ishockey

Tampas forward fick dödshot efter sin protest

J.T. Brown lyfte sin högra knutna näve över huvudet.
J.T. Brown lyfte sin högra knutna näve över huvudet. Other: Wilfredo Lee/AP/TT

TAMPA. Tampa Bay Lightnings afroamerikanske forward J.T. Brown har utsatts för dödshot sedan han nattens till söndagen svensk tid höjde sin knutna högernäve under nationalsången. Han har stöttning av laget, men åsikterna går isär om det är rätt plats att protestera på.

J.T. Brown berättade själv i ett tweet om att han fått rasistiska kommentarer och även dödshot efter sin protest i Sunrise innan matchen mot Florida Panthers i lördags lokal tid.

Han vill också förtydliga att han inte protesterar mot militären och han gör det inte för att han inte respekterar flaggan.

"Jag älskar mitt land, men det betyder inte att jag inte kan erkänna att det inte är perfekt." skriver han bland annat och förtydligar att det han vill agera mot är polisbrutalitet, orättvisor på grund av ras och den ojämlikhet som råder i USA.

Efter måndagens värmning inför nattens match mot Washington hemma i Amalie Arena fick J.T.:s landsman Ryan Callahan föra lagets talan. J.T. själv talade inte med några medier.

– Vi har 25 killar här i omklädningsrummet. Alla kommer från olika bakgrund och uppfostran. Vare sig vi håller med eller inte stöttar vi honom som ett lag. Vi stöttar Brownie så väl som vid sidan av isen som på. Han har sin fulla rätt att gör vad han gjorde.

– Brownie är en av oss, en av våra bröder.

Hur reagerar du på att han nu utsatts för dödshot?

– Det är fruktansvärt. Han har rätt att göra som han gjorde. Det är vad det här landet är byggt på, frihet att uttrycka sig och frihet att protestera. Alla i det här rummet stöttar honom.

I Washingtons omklädningsrummet satt afroamerikanen Devante Smith-Pelly, som berättade att han redan i lördags hörde av sig till J.T. Brown och gav honom hans stöd.

– Jag är stolt över vad han gjorde. Speciellt i den här sporten är det tufft att hänga ut sig själv på det viset. Det är ensamt för oss även utan en protest, säger Smith-Pelly och utvecklar svaret inför ett stort mediauppbåd:

– Titta er omkring i omklädningsrummet. Jag är den ende (som är svart). Inte många ser ut som jag. Det är tufft att veta att jag inte kan titta på killen bredvid mig och veta att han känner samma sak som jag. Därför respekterar jag det Brown gjorde, för han är helt ensam med det.

Smith-Pelly har själv funderat på att protestera. Men han har ännu inte bestämt sig, just beroende på att det är så tufft i en företrädesvis vit liga, med bara runt 30 afroamerikanska spelare.

Hur gick snacket i Lightning när Brown berättade att han skulle lyfta sin knutna högernäve?

– Alla respekterar hans beslut att göra det. Alla har rätt till sin åsikt och han har vårt fulla support. Sedan är det säkert inte alla som håller med. Man förstår ju lite hur läget är i det här landet, säger Anton Strålman, svensk back i laget.

Men att det ska leda till ett dödshot?

– Blir alltid så när man uttrycker någon politisk åsikt som är känslig. Han hade säkert fått något för att han inte protesterat också. Det finns alltid människor som tycker de är tuffa när de sitter bakom en skärm någonstans och slänger i väg ett hot.

Ni ska ladda för en viktig match mot ligans bästa lag förra säsongen, så tar det här energi från hockeyn?

– Nej. Politik och sport ska aldrig ha något samband tycker jag. Olyckligt det som hänt för jag tycker kanske det är fel skyltfönster att göra sig hörd. Det kan man göra någon annanstans.

Läs mer: Pence får skarp kritik: Pr-trick och ett tecken på förtrycket

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.