Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ishockey

Tampatalang kom inte till match – stängdes av utan lön

Tampa Bays Jonathan Drouin.
Tampa Bays Jonathan Drouin. Foto: Alan Diaz/AP

Jonathan Drouin stängdes på onsdagen av utan lön av Tampa Bay Lightning då han inte dök upp till farmarlaget Syracuses AHL-match mot Toronto.

20-åringen valdes som trea i draften 2013 och det var meningen att han den här säsongen skulle få sitt stora genombrott som sidekick till Steven Stamkos i Tampas lag.

Men skador ställde till det under hösten och när han var med laget fick han allt mindre istid. Strax efter nyår skickades han ner till farmarlaget för att komma i gång igen.

Men efter sju matcher utan större framgång kom han aldrig till matchen mot Toronto Marlies på onsdagskvällen.

Tampa agerade direkt och stängde av Drouin utan lön på obestämd framtid.

Drouins agent Allan Walsh svarade med att i en skriftlig kommentar bland annat konstaterar att det inte fanns någon anledning för hans adept att fortsätta med Lightnings över huvudtaget.

Walsh skrev vidare att Tampa för några dagar sedan berättat att en affär med Drouin var nära att gå i lås. Då föreslog Walsh och Drouin att han inte skulle spela för att inte riskera något, men fortsätta träna med Syracuse.

”Tyvärr vägrade Tampa Bay Lightning gå med på det. Då var Jonathan inte villig att ta risken”, fortsätter Walsh.

Ett dussintal lag har varit på plats för att studera Drouin i matcherna i AHL. Enligt TSN ligger Anaheim, Nashville, St. Louis, Montreal och Philadelphia bra till för en bytesaffär. Senaste dagarna har också Minnesota dykt upp som en intressent.

Frågan är bara vad Tampas general manager Steve Yzerman kan få i utbyte mot Drouin, som knappast gjorde någon strålande reklam för sig själv i de sju AHL-matcherna. Han började med två mål i första matchen. Därefter blev det bara ytterligare en assist.

Agerandet att inte komma till spel på onsdagen höjde inte precis Drouins anseende runt om i NHL.

Det spelades också hockey i NHL:

• Rickard Rakell gick från syndabock till matchhjälte. Stockholmaren tappade pucken i egen zon när Minnesota gjorde 1–0. Anaheim kvitterade i första perioden, men först efter 13.41 i tredje kom segermålet. Rakell var sist på pucken efter ett riktigt snyggt klapp-klapp-spel. Hans tionde mål för säsongen. Hans andra avgörande. Det första kom också mot Minnesota. Jakob Silfverberg fastställde slutresultatet till 3–1 i tom bur på slutet.

• Robin Lehner såg ett tag ut att ta sitt Buffalo till en knapp seger borta mot Colorado. Den svenske målvakten, som gjorde sin andra match efter comebacken, höll nollan ända in till tionde minuten i tredje perioden då Buffalo ledde med 1–0. Då lyckades veteranen Alex Tanguay överlista honom. 32 sekunder från slutet kom också Colorados segermål. Lehner gjorde ändå 33 räddningar.

• Henrik Zetterbergs åttonde mål för säsongen kom med 2.13 kvar. Det var första och enda gången Detroit lyckades få hål på St. Louis storspelande målvakt Brian Elliott. St. Louis vann med 2–1 efter 29 Elliott-räddningar.