Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-22 05:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ishockey/thelin-gav-oskarshamn-greppet-mot-aik/

Ishockey

Thelin gav Oskarshamn greppet mot AIK

Oskarshamns matchvinnare Joakim Thelin i kamp med AIK:s Johan Larsson i fredagskvällens match. Foto: Jesper Zerman/Bildbyrån

AIK-produkten Joakim Thelin sköt Oskarshamn till ledning i den allsvenska finalserien. Efter seger med 3–2 på bortaplan över AIK kan Smålandslaget avgöra på hemmaplan på söndag och fixa kvalspel till SHL mot Timrå.

Rätta artikel

Thelin slog till tiondelen innan periodvisslan ljöd i den andra perioden.

Det blev segermålet i en händelserik match inför ett fullsatt Hovet, 8.094 åskådare.

– Vi har haft en ganska dålig form inför slutspelet, men nu har vi ryckt upp oss ordentligt, sade Thelin, son till AIK-legendaren Mats Thelin, till C More.

Oskarshamn vann bara två av sina sista nio matcher i grundserien, men har nu tagit greppet mot seriesegraren och finalfavoriten AIK.

Det var heta känslor när Oskarshamn kvitterade till 1–1 på hemmaplan senast, framför allt i AIK-lägret över ett matchstraff på stjärncentern Fredric Weigel för en tackling i ryggen på backen Isak Pantzare. Det var efter det som Oskarshamn vände.

Domarbasen Pär-Olof Lifv var kritisk till matchstraffet i Aftonbladet och nu var domarparet Richard Magnusson och David Bergman utbytta mot Johan Nordlöf och Johan Magnusson.

Den tredje finalen blev också het med fysiskt spel och ideliga skärmytslingar – men framför allt blev det händelserikt inför ett fullsatt Hovet, 8.094 åskådare.

Joakim Thelin jublar efter sitt avgörande 3–2-mål för Oskarshamn. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Oskarshamn var hetare i början och tog ledningen genom Nicklas Heinerö, innan Smålandslaget lyckades med konststycket att dra på sig tre utvisningar inom loppet av 59 sekunder.

Det utnyttjade AIK. Det tog bara 19 sekunder så hade laget gjort två mål i spel fem mot tre genom Jesper Frödén och Sam Marklund.

AIK sköt 20 skott i första perioden och fortsatte att peppra Christoffer Rifalk i Oskarshamnskassen i andra perioden.

Men det var Oskarshamn som gjorde målen.

Joakim Hillding, tvåmålsskytt senast, kvitterade i numerärt överläge och Joakim Thelin slog till precis innan periodvisslan ljöd.

Thelin, ratad av AIK inför förra säsongen, sköt i vänstra krysset bakom Johannes Jönsson direkt efter en tekning som kom med två sekunder kvar av perioden. Allt gick blixtsnabbt, trots att Mattias Modigs inte vann tekningen kunde Isak Pantzare få fram pucken till Thelin.

– Jävligt skönt att få avsluta med ett mål i slutsekunderna. Vi ville ha mig på skott, men jag trodde jag skulle få pucken direkt, sade Thelin till C More.