Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 17:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ishockey/thomas-johansson-det-gjorde-ont-att-fa-sparken-fran-djurgarden/

Ishockey

Thomas Johansson: Det gjorde ont att lämna Djurgården

Thomas Johansson klev förra säsongen in som general manager i Leksand. Foto: Ulf Palm/TT

Thomas Johansson fick lämna ett Djurgården i harmoni och kom frivilligt till ett Leksand i kaos.

Men nu frodas optimismen vid Siljans södra strand inför comebacken i SHL.

– Jag tycker vi hittat rätt med värvningarna, säger 49-åringen som sedan snart ett år är general manager med det övergripande sportsliga ansvaret i hela Leksands IF.

Thomas Johansson sitter i bilen på väg från Leksand till Stockholm när vi når honom på mobilen.

Det är ganska vanligt att han är på resande fot och pratar i telefon.

Det ingår liksom i jobbet.

I intervjun med DN berättar han om avskedet från Djurgården, den turbulenta starten i Leksand, rekryteringen av spelare i årets truppbygge och varför han valt att bo kvar i Stockholm.

I slutet av november förra året blev det klart att Thomas Johansson blev sportchef/general manager i Leksand.

Han hade haft en liknande roll i Djurgården, men då ett delat ansvar med Joakim Eriksson.

Nu skulle Thomas Johansson få bestämma nästan allt själv. 

Men det blev en tuff start på nya jobbet.

– Vi var inne i en lång period av nio raka förluster när jag kom till klubben. Det var rätt rörigt och kaosartat i föreningen. Första tiden var extremt turbulent och jag undrade ”Vad i helsicke är det som händer? Var har jag kommit någonstans?”, säger Thomas Johansson.

Men vändningen kom.

– Successivt när vi gjorde ett tränarbyte och Roger (Melin) kom in blev det bättre. Vi köpte oss lite tid tålamodsmässigt och så började vi vinna lite matcher. Men det var ändå lite halvskakigt och så kom den tragiska olyckan med Tobias Forsberg. Det påverkade oss alla. Men det blev till slut en spännande vårkant med ett sportsligt mycket bra resultat. 

Leksand har efter avancemanget till SHL inte legat på latsidan när det gäller rekrytering. 

Elva spelare är nya för säsongen (se faktaruta nedan). Det är framför allt sex spelare som sticker ut.

Finske målvakten Janne Juvonen och centern Spencer Abbott värvades från rivalen Mora IK.

Landslagsmeriterade backarna Johan Fransson (från Genève-Servette) och Jonas Ahnelöv (Rögle), samt KHL–forwardarna Patrik Zackrisson (Dynamo Moskva) och Marek Hrivík (Vityas Podolsk).

Det känns som en bra satsning. Vad kan du säga om lagbygget?

– Vi hade gjort klart med ett antal spelare redan i hockeyallsvenskan. När vi tog klivet upp behövde vi förstärka. Det handlade om att få in högkvalitativa spelare med erfarenhet och rutin. Det har vi fått.

– Laget känns tryggt. De är killar som trivs och har roligt tillsammans. Vi har valt en inriktning på mest svenska spelare. Vi har fyra utländska spelare.  

Är du nöjd med lagbygget?

– Jag tycker det ser bra ut och med dom förutsättningar vi har, har vi lyckats bra. Vi har en del spelare som har spelat många år i allsvenskan och en hel del rutinerade och internationella meriter. Vi har en bra mix av spelare. Det finns en bra utvecklingspotential i gruppen, men samtidigt erfarenhet som ska se till att vi ska hålla nivån uppe i 52 omgångar.

Leksand har ju åkt upp och ner i seriesystemet de senaste åren. Hur långt kommer det att räcka den här gången, är målsättningen att rädda kontraktet?

– Vi vet att det kommer att bli en tuff säsong. Det är en utmaning vi har framför oss. Jag har själv förhoppningar att Leksand ska spela vidare efter 52 omgångar. Men då i positiv riktning. En tiondeplats räcker för att spela vidare (åttondelsfinal). Kan vi knipa den platsen känner jag mig nöjd.

– Planen är att vi ska etablera oss i SHL.

Thomas Johansson var teknisk sportchef i Djurgården under tre säsonger 2015–2018. 

Han var ansvarig för föreningens spelsystem från A-lag ner till junior- och ungdomsnivå och var med att bygga upp Djurgården till vad klubben är i dag, ett topplag i SHL.

– Planen är att göra samma resa med Leksand, det handlar om att implementera en spelvision i hela föreningen där alla lag kommer att jobba likadant från A-laget, damlaget och ner till U12. Det ska vara samma grundtänk på vad vi ska åstadkomma. 

Thomas Johansson fortsätter:

– Vi ska ha en plan för den träningsutveckling man behöver för att nå dit. Allt från hur vi tränar på is och med fysik. Alla lag ska veta vilka ledord som ska gälla i föreningen. Vi ska bygga något tillsammans. Det tycker jag vi lyckades bra med i Djurgården, på ungdomssidan, för juniorer och damlag. Det kanske låter tråkigt att prata om en röd tråd, men att ha en gemensam spelfilosofi underlättar.

Vad är skillnaden mellan att jobba i Leksand jämfört med Djurgården?

 – Den känns inte så stor. Skillnaden är väl att jag i Leksand får bestämma det mesta själv. I Djurgården delade jag ansvaret med Joakim Eriksson, vi hade varsitt ansvarsområde. Här ansvarar jag för att få ihop helheten och ansvarar även för rekryteringen av spelare. Sättet att träna och tänka ishockey skiljer inte så mycket.

Hur kändes det att inte få fortsätta i Djurgården?

– Det gjorde ont. Vi hade något spännande på gång. Jag blev mer förvånad över att man ville göra de förändringar man ville, vi hade ändå levererat ett bra resultat. Jag tyckte det fungerade väldigt bra och såg fram emot att få fortsätta, men föreningen ville gå en annan väg. Det kändes konstigt där och då.

Thomas Johansson har lagt Djurgårdstiden bakom sig:

– Livet går vidare, man kan inte älta det som har hänt. Men det blir alltid en process man ska ta sig igenom när något dramatiskt händer i livet, oavsett om det handlar om ishockey eller annat.

Thomas Johansson har valt att bo kvar i Nacka och pendlar till Leksand flera dagar i veckan.

– Jag tycker det fungerar bra. Jag har frun och de tre barnen (sonen Simon spelar i Djurgården) kvar i Stockholm. Jag pendlar en del och är väl uppe i Leksand tre till fem dagar i veckan. Jag har min parhäst Christer Siik som är på kontoret varje dag. Han ordnar med allt det dagliga som snurrar. En fixare helt enkelt. Utan honom skulle jag nog behöva bo i Leksand. 

Thomas Johansson säger att inte bo på orten där han arbetar och verkar är lite speciellt.

– Det positiva med att jag inte bor här är att jag inte sugs in i den här Leksandsmiljön. Jag tror det är bra i den positionen jag har att jag inte konstant är i Leksand 24 timmar om dygnet. Jag kan hålla distansen till folk och våga stå för det jag tror på och inte påverkas av all den fina och fantastiska hockeykultur som finns på orten. Det kan vara på gott och ont. Det är positivt när alla vill hjälpa till, men ibland kan det vara skönt att stänga dörren också.

Läs mer: Tobias Forsberg om olyckan: Jag minns allt i detalj