Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 09:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ishockey/tio-basta-poangplockarna-har-lamnat-aik-trio-pekas-ut-som-nya-offensiva-hot/

Ishockey

Tio bästa poängplockarna har lämnat AIK – trio pekas ut som nya offensiva hot

Johan Porsberger (nr 19 i mitten) är en av de nya spelarna som AIK hoppas ska bidra med mycket poäng. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

AIK tar tappat en mängd spelare inför årets säsong. 

Bland annat har poängstarka namn som Anton Holm och Justin Grandall lämnat laget.

Men AIK har också förstärkt – där Kim Tallberg, Johan Porsberger och John Henrion är tre nyförvärv.

– Jag tror de tre kommer ligga i toppen av poängligan, säger tränaren Jussi Salo.

Förra säsongen vann AIK grundserien i hockeyallsvenskan. Men laget lyckades inte avancera till SHL efter att både Oskarshamn och Leksand blivit för svåra i kvalspelet. 

Inför årets säsong har ”Gnaget” tappat mängder med spelare och bland annat har lagets tio bästa poängplockare i grundserien, som svarade för totalt 345 poäng på 52 omgångar, lämnat laget. Detta innebär att nya spelare måste kliva fram för att det ska bli en lyckad AIK-säsong.

– Vi har fått in lite spets med John Henrion som är vårt senaste nyförvärv. Dessutom har vi värvat Johan Porsberger och Kim Tallberg. Jag tror de tre kommer ligga i toppen av poängligan, säger AIK:s tränare Jussi Salo. 

Henrion är tillbaka i svensk hockey efter två säsonger i tyska Düsseldorf och innan han lämnade Sverige gjorde han bland annat 25 poäng på 75 SHL-matcher för Karlskrona. Porsberger har flera år bakom sig i Leksand och förra säsongen noterades han för 31 poäng på 49 grundseriematcher. Tallberg kommer å sin sida närmast från Tingsryd där han i fjol svarade för 30 poäng på 40 matcher. 

Mycket nytt in, men av de få spelare som är kvar i laget är Jacob Dahlström, som menar att tålamod och spelarutveckling blir nyckeln för en lyckad säsong. 

– Det är bra spelare som vi har tappat, men vi har samtidigt fått in många intressanta spelare som vill framåt i sina karriärer. Vi försöker fokusera på spelare som är här i stället för de som har lämnat och det ser väldigt spännande ut, säger han.

Vad kan man ha för förväntningar på AIK? 

– Vi kommer växa under hela säsongen och vi har många spelare som kommer utvecklas. Blir varje spelare bättre kommer laget också få framgång. 

– Vi har satt som mål att bli topp sex. Vi vet att allting kan hända i ett slutspel, även om vi såklart går för att vinna varje match även i grundserien, säger Jacob Dahlström.

AIK:s tränare Jussi Salo under hockeyallsvenskans upptaktsträff: ”Vi är på bra väg.” Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Tränaren Jussi Salo är också han ny i AIK:s A-lag och precis som Dahlström betonar han att nyförvärven behöver tid att växa in i den hockeyallsvenska kostymen. 

– Det är klart att det blir lite extra jobb att få ihop gruppen med 18 nya spelare. Det är lite fyrkantigt i början och sedan får vi börja slipa på spelet. Men vi är på bra väg, säger Salo och fortsätter:

– Vi vill självklart vara med i toppen, men sedan måste man också leva i verkligheten. Vi har tagit in många killar från U20-nivå och division ett vilket gör att det kommer att ta tid, men vi vill se att spelare utvecklas över hela säsongen. Lyckas vi med det kommer det bli väldigt bra efter årsskiftet. 

AIK inleder årets säsong i hockeyallsvenskan på onsdag då Vita Hästen gästar Hovet.

Läs mer:

Så fungerar hockeyns nya upp- och nedflyttningssystem

AIK spelar på Hovet kommande säsong