Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-21 07:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ishockey/tobias-forsberg-om-olyckan-jag-minns-allt-i-detalj/

Ishockey

Tobias Forsberg om olyckan: Jag minns allt i detalj

Bild 1 av 3 Tobias Forsberg med familj på en välgörenhetsmatch för hans fond mellan Mora och Leksand.
Foto: Nisse Schmidt/TT
Bild 2 av 3 Tobias Forbergs ishockeykarriär fick ett abrubt slut på annandag jul.
Foto: Henrik Hansson / TT
Bild 3 av 3 Tobias Forsberg.
Foto: Erik Mårtensson/TT

Annandag jul var en dag som skakade om hockey-Sverige.

Tobias Forsberg åkte in med huvudet först i sargen och blev förlamad nedanför bröstet, fick nedsatt funktion i armarna och förlorade känseln i fingrarna.

I en intervju med Aftonbladet berättar nu 31-åringen om skadan, sin nya livssituation och stödet.

TT Text

I den hockeyallsvenska matchen mot Almtuna på annandag jul var olyckan framme. Leksands Tobias Forsberg flög oturligt in med huvudet före i sargen och blev liggandes orörlig på isen.

Det meddelades tidigt att skadan var allvarlig. Forsberg genomgick en nackoperation, och drygt två veckor senare framgick det att säsongen var över. I maj berättade Forsberg att han är förlamad.

Nu, drygt åtta månader sedan olyckan, bor norrbottningen utanför Stockholm med sin sambo Filippa för att vara nära bästa möjliga vård.

Den där annandagen minns Forsberg som i går.

– Jag tuppade aldrig av, utan minns allt i detalj. Hur jag smällde in i sargen… hela situationen. Jag förstod direkt att, fan, det här är inget bra. Då kände jag bara mitt ansikte, jag låg med ansiktet mot isen och märkte hur den smälte. Det kändes som jag låg där i flera timmar och ville bara bort därifrån, säger han till Aftonbladet

I slutet av juni kunde Forsberg flytta hem och han är mitt uppe i sin rehabilitering och det finns en beslutsamhet med hopp om framtiden, men den vardagliga kampen är tuff och han beskriver det som en väldigt krokig väg.

– Det är en utmaning, varje dag, men jag känner verkligen att det blir lättare när jag har ett mål att sikta mot, säger han till tidningen.

Stödet har varit stort till Tobias Forsberg på många arenor runt om i Sverige efter olyckan. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Stödet till Forsberg har varit stort från alla håll och kanter. Han berättar att han är oändligt tacksam för stödet han fått från sambon Filippa, brorsan Johan och resten av sina närmaste.

Men också från hockey-Sverige. Även fast det tog ett tag innan han tog del av stödet. Filippa hade sparat grejer från tidningar och sociala medier, och det första hon visade var från Leksands hemmamatch mot AIK i januari där Forsberg hyllades.

– Det var ju otroligt starkt. Efter det började jag ta del av allting och det har verkligen varit helt otroligt. Det är svårt att ta in att folk kan bry sig så mycket, säger han.

Läs mer: Skratt och känslor i Tobias Forsbergs hyllningsmatch