Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ishockey

Torontofansen vill ha hem frälsaren Steven Stamkos

Foto: Claus Andersen/AFP

Anton Strålman gjorde mål och Vladislav Nemestnikov avgjorde när Tampa vann med 5–4 i Toronto. Men det alla snackade om var i fall Tampastjärnan Steven Stamkos spelar i Toronto nästa år.

Steven Stamkos är Tampa Bay Lightnings superstjärna. En av de bästa målskyttarna i NHL de senaste säsongerna.

Han kommer från Markham alldeles norr om Toronto och drömmen för alla trogna men framgångstörstande Toronto-fans är att den förlorade sonen ska återvända och frälsa dem.

Stamkos kontrakt går ut efter den här säsongen. Under hela hösten har det diskuterats när och om han ska förlänga med Tampa.

Den 25-årige Stamkos är en superstjärna att bygga ett lag kring. Det har Tampa gjort de senaste åren och det skulle givetvis passa perfekt också i Toronto som satsat stenhårt från i år på att ta sig tillbaka till toppen.

Toronto värvade Detroits coach Mike Babcock till den här säsongen. För ett åttaårskontrakt värt 50 miljoner dollar är det han som ska göra jobbet med lagbygget.

Men ledningen är medveten om att det tar tid att bygga vinnande lag. Inga uppseendeväckande spelarvärvningar har ännu gjorts. Babcock utvecklar de spelare laget har och det har redan märkts en ny inställning i laget.

Spelare som tidigare klev på isen på den tid som var utsatt, ses nu vara där 10-15 minuter tidigare. Många av de unga spelarna visar att de vill vara med på Babcocks återuppbyggnad av Toronto.

I AHL skolas William Nylander och några andra unga spelare in, men till nästa säsong behöver Toronto också få in en spetsspelare.

Rykten började under hösten att den spelaren var Steven Stamkos.

Under hösten när Stanley Cup-finalisterna från förra säsongen haft det tungt med skador och problem med målskyttet, har det också börjat surra andra rykten.

Tampas general manager Steve Yzerman förlängde för ett tag sedan med coachen Jon Cooper.

De nya ryktena talar om att Stamkos och Cooper inte kommer överens. Att Yzerman valt Cooper skulle vara ett argument för att Stamkos inte skulle förlänga.

För Stamkos 25 år är det till sommaren han har det unika läget att skriva det där långtidskontraktet som andra storstjärnor i ligan belönats med.

Att Toronto, som är en av ligans rikaste klubbar har råd är det ingen tvekan om.

Frågan är om Tampa har det.

Lönetaket till kommande säsong har höjts en aning, vilket betyder att lite mer pengar kan läggas på ett nytt kontrakt med Stamkos.

Vad fansen i Toronto och även medierna vill är det ingen tvekan om. När Tampa skulle möta Toronto natten till onsdagen delade en lokal radiostation ut skyltar till publiken med texten ”SIGN STAMKOS”.

Efter värmningen matchdagen fanns ingen av Tampas spelare tillgängliga för att svara på frågor.

Möjligen har Stamkos påverkats av allt snack, men det märktes i alla fall inte efter 5–4-segern i natt där han sansat och lugnt svarade på frågor.

– För mig var det ingen skillnad på den här matchen mot andra. Var det det för er?

Med en motfråga tacklade han frågan om det var speciellt att komma till Toronto och spela efter det som varit.

– Men det är klart det är speciellt här. Jag får en chans att träffa familjen och vänner. Det andra låter jag inte påverka mig. Det är mer en story för er, fortsatte han till Fox.

Snacket inför matchen blev ju heller inte mindre efter Stevens gillande av ett tweet där nyhetsbyrån TSN frågade om Toronto borde satsa på att få Stamkos. Ett gillande han snabbt tog tillbaka.

– Jag försöker bara bidra mera till laget och det är i Tampa jag spelar nu. Det är det jag fokuserar på, sa Stamkos med tanke på att han inte gjort mål på tio matcher nu.

Efter en riktigt usel förstaperioden, där Toronto vann skotten med 15–4 jobbade sig Tampa in i matchen.

Strax efter ett powerplay för Tampa med ett stolpskott kontrade Toronto in 3–1 i andra perioden.

I det läget var Anton Strålmans tredje mål för säsongen bara 36 sekunder från periodpausen oerhört viktigt.

Tampa kvitterade i början på tredje och tog ledningen. Allt inom loppet av 36 sekunder. 3–3 gjorde Toronto-födde Mike Blunden. Hans första NHL-mål samma dag han fyllde 29 år.

Toronto kom dock tillbaka och matchen fick avgöras i förlängningen, där Tampa drog det längsta strået.

Alexander Steen låg bakom St. Louis seger med 4–3 i Winnipeg. Efter underläge med 3–1 gjorde han själv 2–3 och passade därefter till Vladimir Tarasenkos 3–3 och Paul Stastnys segermål.

Henrik Lundqvist vann svenska målvaktsduellen mot Anders Nilsson då Edmonton gästade Madison Square Garden i New York. Rangers vann med 4–2. Jesper Fast fastställde slutresultatet bara fyra sekunder från slutet efter en assist från Victor Stålberg.

Rangers tog ledningen och Edmonton kvitterade. Så var det fram till 2–2. Matchens store spelare Rick Nash avgjorde. Han satte 3–2 i andra perioden i powerplay och hade också en assist på Mats Zuccarellos 1–0.

Eddie Läck assisterade till det avgörande målet sist och fick nytt förtroende efter två raka segrar för Carolina. Men trots att Jeff Skinner bokfördes för ett hattrick avgjorde Philadelphia till 4–3 i förlängningen. Läck räddade 27 skott.

Trots två assist av Henrik Sedin och mål av Daniel Sedin, var det ingen kul kväll för Vancouver i Minnesota, som vann med 6–2.

Stockholmarna Johnny Oduya och Mattias Janmark inledde och avslutade målskyttet när Dallas slog Columbus med 5–1. John Klingberg assisterade tvåmålsskytten Tyler Seguin en gång. Alexander Wennberg assisterade till tröstmålet.