Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-19 08:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ishockey/tre-kronors-straffhjalte-kommer-inte-sakna-straffarna/

Ishockey

Tre Kronors straffhjälte kommer inte sakna straffarna

Oliver Ekman Larsson Foto: Bildbyrån

BRATISLAVA. Senast Tre Kronors lagkapten Oliver Ekman Larsson mötte Schweiz slutade det med straffläggning och guldjubel.

I lördagskvällens match mellan Tre Kronor och Schweiz står inte ett VM-guld på spel, men likväl är det en viktig match.

– Det kommer säkert att bli en tajt match även den här gången, säger Oliver Ekman Larsson.

Rätta artikel

Sverige har ett rejält plusfacit i antal segrar mot Schweiz, men tittar man på statistiken ser man att i de senaste årens mästerskap har det inte blivit några stora svenska segrar siffermässigt.

– Jag tror att de flesta svenskar i dag har insett vilket bra lag Schweiz är, och jag kan säga att vi definitivt inte underskattar dem. Vi vet hur många bra spelare de har i sitt lag, säger Tre Kronors lagkapten Oliver Ekman Larsson.

– Schweiz försöker hålla mitten i egen zon, och sedan är de väldigt kontringsfarliga och har mycket speed på sina forwards. Så det måste vi se upp med.

Efter tre storsegrar mot sämre nationer som Italien, Norge och Österrike blir lördagskvällens match mot Schweiz en riktig värdemätare.

Dessutom är poängen viktiga med tanke på kvartsfinalmotståndare.

– Det blir bra för oss att komma upp lite i fart. Det har man väntat på. Samtidigt gäller det att vi är beredda på det, säger Oliver Ekman Larsson.

Den sista träningen inför matchen mot Schweiz är avklarad. Vi står vid den kalla träningsrinken, och när vi börjar prata om det som hände i Köpenhamn för ett år sedan ler Oliver Ekman Larsson åt minnet.

I VM-finalen möttes Tre Kronor och Schweiz. Efter ordinarie tid stod det 2–2. Efter 20 minuters förlängning stod det 2–2.

För andra året i rad fick VM-finalen avgöras på straffar, och för andra året i rad satte Oliver Ekman Larsson sin straff när Sverige försvarade VM-guldet från 2017.

I år kan inte den historien upprepa sig. Nya regler gör att VM-finalen inte får avgöras på straffar.

I stället kommer man spela tre mot tre tills ett mål görs.

– Det är ju lite synd med tanke på vår historik, säger Oliver Ekman Larsson med ett skratt.

– Men trots det tycker jag ändå att det är rätt att det inte längre kan avgöras på straffar. Det känns som straffar är lite mer ett lotteri, fortsätter han när skrattet avklingat.