Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-07 03:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ishockey/tror-inte-domarna-ville-doma-bort-malet/

Ishockey

”Tror inte domarna ville döma bort målet”

Stökigt framför Leksandsmålet under matchen mellan Leksand och Rögle. Foto: Daniel Eriksson/Bildbyrån

– Jag tror verkligen den regeln förstör svensk hockey!

Rögles Simon Ryfors var riktigt upprörd sedan hans första mål i SHL-matchen mot Leksand blev bortdömt på grund av en av de mest omtalade reglerna inom svensk ishockey just nu.

TT Text

– Om det målet hade godkänts hade vi haft stora chanser att vinna matchen. Det är mentalt viktigt att ha ett tidigt ledningsmål, fortsätter Simon Ryfors, som fick se sitt Rögle förlora med 2–3.

Blir målvakten störd eller rörs av en motspelare ska det inte dömas mål. Så lyder – i korthet – den regel som nu skapar debatt på flera håll i hockey-Sverige.

Nu var det dags igen – i Leksand.

Efter 6.56 gjorde Simon Ryfors 1–0 till Rögle, trodde de flesta. Men målet blev bortdömt sedan lagkompisen Nils Höglander strax innan rört Leksandsmålvakten Axel Brage.

Detta blev den stora snackisen efter matchen och Simon Ryfors stod längst fram med sina åsikter:

– Jag tror på riktigt att varenda människa i Sverige ville att det skulle vara mål. Jag tror att domarna ville att det skulle vara mål. Men de är väl bundna av de i Stockholm och låter dem ta det beslutet. Jag tror verkligen detta förstör svensk hockey just nu.

Simon Ryfors förklarar hur han ser på själva situationen:

– Jag tror inte Nils rör målvakten när jag skjuter pucken. Detta är någon fjuttig regel som kommer uppifrån där det blir hårfint vad man får göra och inte göra. Det gäller att ha lite fingertoppskänsla för hur det är där ute. Här tror jag inte domarna ville döma bort målet.

Ett skadedrabbat Rögle har stora problem just nu. Laget har bara tagit fyra poäng av de 24 poäng som stått på spel i de senaste omgångarna.

– Det är inte bra, men vi har många skador nu och det blir tungt för de som får mer istid. Vi behöver verkligen de starka pjäserna i vårt lag. Nu gäller det att krama ur allt inför sista matchen inför landslagsuppehållet. Vi behöver verkligen en nystart, säger Simon Ryfors.

Läs mer: Bortdömt mål när Leksand bröt lång förlustrad