Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-23 02:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ishockey/tung-vm-forlust-for-damkronorna-ingen-bra-prestation/

Ishockey

Tung VM-förlust för Damkronorna: ”Ingen bra prestation”

Förbundskapten Ylva Martinsen manar på sina spelare. Foto: Jonas Ekströmer/TT

OS-fiasko i fjol – och nu är Damkronorna illa ute i VM.

Andra raka förlusten kom mot Tjeckien, 3–5, och nu krävs seger i de två återstående matcherna för att Sverige inte ska missa kvartsfinal och degraderas från toppdivisionen.

– Vi får studsa tillbaka. Det går inte att vara ängslig utan vi måste tro på det vi gjort hela säsongen, säger förbundskaptenen Ylva Martinsen.

Rätta artikel

Damkronorna slutade sjua i OS förra säsongen men andades ändå optimism inför VM under nya förbundskaptenen.

Men efter två raka förluster i inledningen ser det dystert ut. Nu krävs segrar i de två återstående gruppmatcherna mot Frankrike (söndag) och Japan (tisdag), annars missar svenskorna kvartsfinal och blir degraderade från toppgruppen.

– Jag är jättebesviken, tror alla spelarna är det också. Det är ingen bra prestation över 60 minuter. Ska vi vinna matcher i VM måste vi vara bättre än så här, säger Martinsen till SVT.

Damkronorna har alltid spelat i högsta divisionen sedan VM-starten 1990.

Laget började optimistiskt mot ett Tjeckien som besegrats fem av sex gånger i VM-historien. Damkronorna gick fram till en 2–1-ledning och vann skotten med 13–3 i första perioden.

Hanna Olsson sköt 1–0 i numerärt överläge efter 6.55, men Tjeckien kvitterade genom Natalie Mlynkova direkt på tekning,

Damkronorna slog dock till på nytt. Måldrottningen Emma Nordin gjorde 2–1 från snäv vinkel.

Men i andra perioden svängde allt. Svenskorna tog fyra stycken utvisningar och Tjeckien vände tack vare två powerplaymål.

Mlynkova slog till på nytt fram till 2–2 och Vendula Pribylova gjorde 3–2 i en snabb spelvändning precis när svenskorna blev fulltaliga.

Tjeckien fortsatte dominera i tredje perioden och när Deniza Krizova direkt efter tekning rann igenom och gjorde 4–2 bakom Sara Grahn var det rullgardinen ned.

– Vi släpper in två mål på samma tekningssituation. Vi är inte där ute och spelar som vi tänkt och pratat om från början. Vi gör Tjeckien bättre och ger dem initiativet. Vi ställer ut skridskorna och håller oss inte till vår ”game plan”, säger Ylva Martinsen till SVT.

Erika Grahm styrde in 4–3 med drygt två minuter kvar med målvakten utplockad, men Tereza Vanisova satte 5–3 i tom kasse.

Läs mer: Förlust i VM-premiären för Damkronorna: ”Under all kritik”