Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 05:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ishockey/ungdomarna-bakom-djurgardens-finalkross/

Ishockey

Ungdomarna bakom Djurgårdens finalkross

Djurgårdens Axel Jonsson Fjällby jublar med Linus Hultström och Emil Bemström efter 2–0-målet. Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån

Inga onödiga utvisningar – då vann Djurgården den andra finalmatchen mot Frölunda med 5–1.

Och det var ungdomarna som visade vägen i ett rödklätt och kokande Globen.

– Så länge vi fortsätter att spela så här så kommer de få det tufft, säger 21-årige Axel Jonsson Fjällby, matchens lirare.

Nu är det kvitterat i finalserien. 

Rätta artikel

Olle Alsing är 22 år, Axel Jonsson Fjällby 21 år och ungtuppen Emil Bemström bara 19.

Eter två perioders spel i Globen på tisdagskvällen var det den unga trion som låg bakom att Djurgården ledde med 3–0.

I Scandinavium i söndags var det utvisningarna som avgjorde – till Frölundas fördel. Två mål i numerärt överläge räckte för att knäcka Djurgården.

På tisdagskvällen hade Djurgården lärt sig läxan.

Däremot inte Frölunda. Efter en kvarts spel i den första perioden åkte Anders Grönlund ut och efter en och en halv minuts spel med en man mer fick Olle Alsing pucken vid Frölundas blå linje.

Sköt ett skott, och i precis rätt ögonblick gled Petteri Wirtanen rutinerat in framför Johan Mattsson i Frölundas mål och skymde sikten. 

Pucken satt perfekt i krysset.

Frölunda fick chansen i powerplay med drygt två minuter kvar av den första perioden, men den här kvällen släppte inte Djurgården till några luckor.

– Powerplay och boxplay är jätteviktigt nu, skönt att få till det så att vi får lite självförtroende, säger målskytten Olle Alsing.

I den andra perioden var det dags för de andra två ungdomarna att slå till. 

En hög puck från egen zon från Linus Hultström damp ner i Frölundas zon och där kom SHL:s snabbaste spelare, Axel Jonsson Fjällby, farande. Han körde ifrån de två Frölundabackarna, fick pucken med sig i farten och stänkte in den bakom Johan Matsson.

Det rödklädda Globen exploderade.

Då stod klockan på 10.05.

– Det är väl bara sådana där mål jag gör, när jag väl gör mål. ”Hultas” (Linus Hultström) lägger en lobb över backen så jag får åka på den. Jag gillar sådana lägen, säger Axel Jonsson Fjällby om målet.

65 sekunder senare var det dags igen. Axel Jonsson Fjällby och Olle Alsing var inblandade i målet som framspelare, men det var Emil Bemström som slog till och så ledde Djurgården med 3–0.

 –Ddet var ingen inövad variant, men det blev ju bra ändå, säger 21-årige Fjällby som var mycket nöjd med hur Djurgården genomförde matchen:

– Vi spelade jättebra genom hela matchen. Vi tar pucken ur egen zon på ett bra sätt och har långa anfall och skapar mycket lägen. Och så sätter vi dit dem. Det är kul.

Hans egen säsong började i moll. Han kom tillbaka till Djurgården sedan han misslyckats ta en plats i NHL-laget Washington Capitals. Men under grundserien stod Axel Jonsson Fjällby inte att känna igen. Det blev det bara ett enda mål. 

Nu i slutspelet har det blivit sex. Hittills.

– Jag känner att det blev lite hafsigt när jag kom in i mitten av säsongen. Jag hade svårt att få till det med allt, men jag känner nu när det blev slutspel att jag fick lite av en nystart.

I den tredje periodens början kom även 4–0. Målskytt: Jakob Lilja, Djurgårdens poängkung i grundserien gjorde därmed, i den 15:e matchen, sitt första slutspelsmål.

Frölunda reducerade till 4–1 genom Max Friberg, men med tre minuter kvar fastställde Linus Hultström slutsiffrorna till 5–1 med ett mäktigt skott.

Nu är det kvitterat finalserien. På torsdag är det match i Scandinavium igen. Axel Jonsson Fjällby är optimist.

– Så länge vi fortsätter att spela så här så kommer de få det tufft.

Läs mer: Malin Fransson: Spelaren som är snabbare än sin egen skugga bjöd på show